Една от големите интриги в лагера на българските социалисти е

...
Една от големите интриги в лагера на българските социалисти е
Коментари Харесай

БСП - по-близо до идеите на Решетников, отколкото до възгледите на ПЕС

Една от огромните интриги в лагера на българските социалисти е дали избраният отново водач на ПЕС и някогашен ръководител на Българска социалистическа партия Сергей Станишев ще оглави листата на партията за европейските избори, които ще се проведат през май тази година.

Вероятно ще научим отговора в средата на март, когато процесът по сглобяване на листата на Българска социалистическа партия би трябвало да е завършил. Броени дни преди Конгреса на партията обаче, самото наличие на Станишев в европейския отбор на алените остава под въпрос. Причината: социалисти изричат на все по-висок глас " заклинанието ", че поддръжката за така наречен Истанбулска спогодба (Конвенцията на Съвета на Европа за битка с насилието над дами и домашното насилие) автоматизирано " дисквалифицира " евентуалните номинации.

Към края на 2018 година това изискване, наподобяващо на conditio sine qua non (от латински: наложително условие), не бе включено измежду критериите за претендентите за евродепутати от Българска социалистическа партия. Авторитет, правна просвета, познаване на институциите на Европейски Съюз, висока добродетелност, диалогичност, притежаване на най-малко два непознати езика (от които единият да е британски или френски), политически опит, магистърска степен - това бяха главните условия, въз основата на които структурите трябваше да създадат своята селекция.

Идеи за бъдещето на България

Независимо от това, включването на критерия " съперник на така наречен Истанбулската спогодба " наподобява " разумно ", видяно през призмата на безапелационната позиция на Българска социалистическа партия против този нормативен акт. Тя бе демонстрирана освен по време на публичния спор, който конвенцията разпали през последните година-две, само че и на страниците на лявата " Визия за България ". Проектът на партията, ръководена от Корнелия Нинова, беше показан за първи път в края на юли 2018. Документът е напоен от устрема да бъдат прегърнати полезностите на популистката радикална левица и десница в Европа. Очевидна е задачата на този вик за завръщане към кредото на " ранната Българска социалистическа партия " - тогава, когато пъпната шнур с комунистическата Българска комунистическа партия бе забележима с просто око, а " Позитано " 20 без срам пропагандираше нежеланието си България да стане член на НАТО.

Българска социалистическа партия, която в продължение на години остава на нежеланото второ място след ГЕРБ, желае да се възползва от възхода на популизма и евроскептицизма. Наред с отхвърлянето на " проваления неолиберален модел на глобализация " и " пазарния фундаментализъм ", във " Визия за България " се упорства за " одобряването на обичайните фамилни полезности в класната стая " и недвусмислено се анатемосва " джендър идеологията " (стр. 19). През миналите месеци документът бе моделиран въз основата на " 924 оферти ", произтекли от срещи с " 571 браншово и синдикални организации ", партийните структури и така нататък На 12 януари Националният съвет на Българска социалистическа партия го одобри. " Визия за България " би трябвало да бъде одобрена дефинитивно на партийния конгрес на 26 януари.

Значението на критерия " отменяне на Истанбулската спогодба " препраща надалеч оттатък проблема " Станишев ". Впрочем последният изкусно отигра обстановката, заемайки примиренческата поза на воин от древногръцка покруса, коленичил пред ориста. На въпрос какво счита за противоречивия аршин, Станишев съобщи, че това е удар в празното пространство, тъй като " въпросът е решен от Конституционния съд " (с решение от 28 юли 2018 Конституционен съд разгласи конвенцията за противоконституционна). Станишев бил либерален човек и уважавал институциите и се съобразявал с техните решения. Същевременно той предизвести, че " колкото и мощна да е Българска социалистическа партия, даже да има 51% от доверието, е значимо кои са нейните сътрудници на интернационалната сцена ".

Проблемът не е в това дали водачът на европейските социалисти ще бъде остракизиран за сметка на правоверни претенденти. Важното е друго. С налагането на въпросния аршин, Българска социалистическа партия публично ще ознаменува метаморфозата си в блудната щерка в фамилията на ПЕС.

На конгреса в Лисабон през декември 2018 година европейските социалисти одобриха резолюция, в която за следващ път се оповестиха за ратификация и използване на конвенцията. Както неведнъж е подчертавано от правозащитници, а също от левия шпитценкандидат - холандския политик Франс Тимерманс, този нормативен акт съдържа значими спомагателни гаранции за отбраната на дамите и децата от домашно принуждение. А в България това остава тежък проблем. Само преди броени дни 25-годишна жена бе убита от брачна половинка си в Стара Загора. В Лисабон, гласът на Българска социалистическа партия, in absentia, прозвуча от писмо, в което бе оповестено, че партията " не поддържа конвенцията и тя не е тематика ". Впрочем, Българска социалистическа партия, за разлика от ПЕС, е и срещу Глобалния пакт за миграцията.

Ще помогне ли всичко това на Българска социалистическа партия?

Тук не е мястото да се напомнят другите причини в отбрана на така наречен Истанбулска спогодба (например: че тя е утвърдена от 33 страни, включително всички останали балкански страни, в това число Турция, която я ратифицира първа; че в нея няма " джендър идеология " ; че с решението на Конституционен съд България се подрежда до Русия и Азербайджан, единствените членки на Европейски Съюз, които не са я подписали и др.). Предстои да забележим дали атакизацията на Българска социалистическа партия, която черпи от ден на ден от реторическата школа на Льо Пен, Орбан и Салвини, ще ѝ разреши да пожъне богата " годишна продукция " на евроизборите.

Не е несъмнено дали стопяването на разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, отчитано през последните месеци, е резултат от покачването на акциите на левицата или, в противен случай, от отлив от партията на господин Борисов. Факт е обаче, че при всички носии, хорà, месене на питки, мятане на кръстове и така нататък рейтингът на госпожа Нинова спада. А опитите конвенцията да се показа като кутия на Пандора, в която се спотайва приемливост към " извращения " и " еврогейски полезности ", непосредствено препращат към реториката на " православния консерватизъм ", възпяван от бардовете на Кремъл.

В началото на 2019 година Българска социалистическа партия остава в плен на носталгична вълна. Днес партията стои по-близо до концепциите на съветския олигарх Малофеев и ген. Решетников, в сравнение с до възгледите на ПЕС, в която към момента членува.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР