Една от големите битки на кабинета Петков“ беше връщането на

...
Една от големите битки на кабинета Петков“ беше връщането на
Коментари Харесай

Ще успее ли служебното правителство да си присвои успехите на кабинета „Петков“?

Една от огромните борби на кабинета „ Петков “ беше връщането на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ на страната. На най-натоварения сухопътен граничен пункт в Европейски Съюз се беше настанила частна компания, която в продължение на повече от 10 години осъществяваше мним хигиеничен надзор и събираше таксите за него, вместо страната.

Контрабандният канал, който е работил сполучливо години наред, явно с утвърждението на държавните управления на ГЕРБ, беше една от огромните пробойни в нашата национална сигурност. Защото въпреки и привидно основан за фитосанитарен надзор, беше ясно на цялата общност, че пропусканите през него товарни камиони могат да правят, и евентуално са правили, всевъзможен тип контрабандна активност. Най-лошото е, че тази и е била закриляна от страната и е ощетявала с големи суми българските данъкоплатци.

Кабинетът „ Петков “ стартира тежка борба с нея посредством тогавашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов и шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов. Разбира се, напъните на двамата бяха пламенно подкрепени от премиера и финансовия министър Асен Василев. Както се очакваше задкулисието отговори стремително и проведено с всички вероятни средства. Бяха употребявани както отворени закани за разпра, по този начин и опити за съществени подкупи, които станаха необятно известни на обществото.

Разбира се и медиите, гравитиращи към предходните ръководещи, подеха гневна акция, целяща да оклеветят държавното управление на Петков. Въпреки това то не отстъпи и в последна сметка казусът с „ Капитан Андреево “ стана една от аргументите да бъде свалено предварително от власт. Така или другояче обаче, каналът беше осветлен и изобличен и повече не можеше да извършва ролята си.

Интересно е да се означи, че на последващите избори, българите вместо да поддържат кабинета „ Петков “, който им спести десетки милиони, поддържаха още веднъж партия ГЕРБ и тя за следващ път стана първа политическа мощ. Но това още веднъж е част от нашата неуместна политическа реалност.

По подигравка на ориста и съдът публично върна компанията, обслужваща неразбираеми ползи на позицията, от която беше отстранена от държавното управление на Промяната.

Когато на власт пристигна служебното държавно управление на президента Радев, една от първите му задания беше да изгони от работа шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, който бе едно от основните настоящи лица, когато породи казусът сред държавната организация и частната компания „ Евролаб 2011 “. В интерес на справедливостта би трябвало да се каже, че проф. Даскалов прояви храброст и героизъм при закриването на този абсурден канал, само че отново съгласно нашенските традиции, поради това той беше заставен да се раздели с поста си.

Тогава всички помислиха, че статуквото още веднъж ще се върне. Обаче по някаква неразбираема за обществото причина, от през вчерашния ден още веднъж се заприказва за „ Капитан Андреево “. Изненадващо, служебният министър на земеделието Явор Гечев разгласи, десетки милиони лв. не са регистрирани от частната компания, която е правила дезинфекцията на коли на границата. Той добави, че в случай че страната желае, тя може да спре „ Златния мочур “, в случай че няма епидемиологична конюнктура.

Виждаме, че през днешния ден и вицепремиера Демерджиев отива на място там, очевидно с цел да си направи пиар. Очевидно е, че служебното държавно управление се пробва да си присвои още един триумф на постоянното държавно управление на Кирил Петков, а точно битката с частните ползи по границата. Припомняме, че това беше една от главните аргументи за следващия отвод да влезем в Шенгенското пространство.

Това надалеч не е първият опит на служебното държавно управление да си присвои триумфи на държавното управление на Промяната. От месеци наред от служебното държавно управление настойчиво повтарят, че те са пуснали интерконектора с Гърция. Същият този интерконектор, който държавните управления на Борисов напълно умишлено бавиха повече от 10 години, само че беше приключен и пуснат единствено за осем месеца при ръководството на Политическа партия. А там истината е простичка и тя е, че интерконекторът беше пуснат с помощта на изключителните старания на премиера Петков, който е в близки връзки с гръцкия министър председател Мицотакис, и с който прочее са приключили един и същи университет, а точно Харвардския. Двамата заедно  съумяха да преодолеят съпротивата от страна и на българските, и на гръцките компании, както и на проруските кръгове.

Тази игра на заграбване на триумфи може да наподобява безобидна, само че в действителност е част от предизборната акция и никога не е в интерес на силите на Промяната. Тя косвено оказва помощ на тези, които сътвориха монопола на частните компании по българските граници. Разбира се, този трик може да проработи единствено благодарение на българските гласоподаватели, които показват удивително къса политическа памет и прекомерно постоянно гласоподават против личните си ползи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР