Една от големите бариери пред развитието са регулациитеЕвропа трябва стане

Една от големите бариери пред развитието са регулациитеЕвропа трябва стане ...

Три условия Европа да стане конкурентна на САЩ и Китай.


Една от големите бариери пред развитието са регулациите

Европа трябва стане по-конкурентоспособна, за да запази своя висок стандарт на живот, зяви Томас Арнолднер (източник: A1 Group)

Европа изостава по отношение на растеж и ключови технологии, като изкуствения интелект например, от САЩ и Китай. Ключов фактор за намаляването на това изоставане е въвеждането на ново поколение мобилни мрежи като 5G, заяви Томас Арнолднер, главен изпълнителен директор на A1 Group, по време на Webit 2019 в София.

„Успехът на нашия европейски модел се базира на икономическа мощ и конкурентоспособност и е много важно да запазим тази конкурентоспособност, ако искаме да съхраним досегашния стандарт на живот, с който сме свикнали”, каза Арнолднер.

Той посочи три условия, за да може Старият континент да стане конкурентен на останалите пазари:

Една от големите бариери пред развитието на технологиите в Европа са регулациите. По думите на Арнолднер, в ЕС има много успешни международни компании и талантливи кадри, но тежките регулации правят европейските технологични компании неконкурентни на компаниите от САЩ и Китай, където е значително по-лесно да се развие високотехнологичен бизнес.

Тук идва и възможността да се въвеждат нови технологии без това да отнема много време за взимане на нужните одобрения и разрешения от съответните държавни органи, подчерта главният изпълнителен директор на A1 Group.

Според него, необходимо е и подобряване на образованието. В този елемент се включва както дигитализацията на процеса на учене, така и залягане на технологиите в самия образователен материал на учениците.

Факторът 5G

5G мрежите ще променят начина, по който се произвежда и доставя съдържание, начина на общуване и като цяло бизнес средата в Европа. Но това не може да стане без помощта на местните регулатори, които лицензират и дават честоти на компаниите, заяви Томас Арнолднер.

През миналия месец A1 Group започна изграждането на една от първите 5G мобилни мрежи в Европа. Компанията получи разрешение да ползва нужните честоти от австрийското правителство и в партньорство с Nokia вече работи по пускането на нова мобилна мрежа в страната.

В България се очаква А1 да стартира своята 5G мрежа през 2020 г., ако компанията получи право да закупи честоти в страната. А1 България вече разполага с 4,5G мрежа и постепенно подготвя своята инфраструктура, за да може бързо да изгради и стартира 5G.

Източник: technews.bg