Една от главните причини за разлагането, упадъка на първобитното общество

...
Една от главните причини за разлагането, упадъка на първобитното общество
Коментари Харесай

Упадъкът на първобитното общество

Една от основните аргументи за разлагането, упадъка на първобитното общество и началото на образуването на класите, било производството на остатъци от артикули.

Когато се появил остатъкът на храна, това означавало, че подемът в другите сфери на живота в примитивната общественост към този момент бил чувствителен и видим.

Най-много се чувствал напредъкът в занаятчийската област – първобитните хора се научили да създават толкоз занаятчийски произведения и принадлежности, че освен овладели продължително тяхната изработка, само че и почнали да ги обменят. Такива били, да вземем за пример, намираните през днешния ден на всички места в разкопаните първобитни селища кремъчни ножове, стъргала, върхове на копия, игли и върхове за стрели от кост, костни декорации и т. н.

Естествено, първите образци за примитивна обменна търговия от единствено себе си провокирали появяването на членове на общността, които имали повече персонална благосъстоятелност от други – с изключение на груповата благосъстоятелност на рода и племето. Така последователно почнала да се появява първата частна благосъстоятелност, която довела и до развиването на нови обществени институции.

Нарастващата от ден на ден продуктивност на труда и индивидуализацията на производството (вече имало работа за обособения човек, а не за цяла група) довела до появяването на характерни пазарни връзки: един човек самичък произвеждал някакви произведения, чийто остатък той продавал на различен човек на правилото на обменната търговия – движимост против движимост. Любопитното и, че тази форма се е запазила до ден-днешен, единствено дето се назовава малко „ по-учено “ – „ бартерна търговия “.

Така частната благосъстоятелност почнала да се отделя от груповата, която принадлежала извънредно и единствено на общността. По тази причина в първобитния жанр и племе почнали да се появяват ясни водачи, които имали повече благосъстоятелност. Това от своя страна разрешавало към този момент да се организират управнически действия – т.е., обществото да бъде ръководено и насочвано в избрана тенденция. Организатори и управленци на цялата общественост ставали хората, които успявали да да станат водачи в производството. Последицата била, че най-простите форми на племенната общественост скоро се трансформирали в уредена политическа организация.

Започнали да се появяват водачи както в мирния живот, по този начин и във военно време – военачалници. На историческата сцена излезли и професионалните жреци-шамани, които предавали и „ разяснявали “ на другите знаците на природата, персонифицирани в божества, идоли, тотеми и други Тук-таме се появили съдии, които към този момент разрешавали споровете, без да се стига до сбивания и въоръжени конфликти сред заинтригуваните страни.

Разбира се, макар обстоятелството, че промяната на предходната социална система с друга почнала да се следи на от ден на ден места и измежду доста племенни общности, тя първоначално въпреки всичко не била необятно публикувана – а прониквала последователно, постепенно, на разнообразни равнища и стъпки измежду другите първобитни родве и племена.

Освен това, този развой на промяна на разнообразни публични системи, когато не се прави внезапно, по революционен път (каквито случаи, за жалост, са познати в по-нататъшната история на човечеството), а в хода на естествената еволюция, не се усеща от членовете на обществото като някаква съществена смяна.

Така в хода на естествената еволюция, някои общности към края на развиването на първобитното общество към този момент представлявали ясно структурирани организации, състоящи се от водачи (мирновременни и военновременни вождове), жреци, старейшини – (уважавани хора, които успявали до доживеят до напреднала възраст и имали богат житейски опит) и редови членове на племето.

Тази форма на организация на властта се назовава вождова. Тя и до през днешния ден съществува измежду съхранени първобитни общности в разнообразни кътчета на планетата, където може към момента да се учи директно – в Амазония, при ескимосите, в Папуа – Нова Гвинея и на други изолирани места. Само допреди 150-200 години такава била властовата конструкция в тогава към момента многочислените племена на Северна Америка – „ индианските “ романи и филми я показват много образно.

Именно с помощта на вождовата система племето почнало последователно да се трансформира в политическо общество. Неговата съществена линия е появяването на обособен властови уред, който ръководи общия живот на всички равнища. Започнали да се образуват първите примитивни форми на страната.

Образуването на първобитната страна било белязано и с появяването на законите – това бил натурален развой. Първобитното право съставлява правила и разпореждания, които строго лимитират живота на обществото в границите на етични и морални правила. Те се основават напълно на публичното мнение – утвърждение или наказание. Обикновено били „ свеждани “ като стремежи, заповеди и повели на съответните локални божества. Джордж Фрейзър в известния си труд „ Златната клонка “ дава изобилни образци за този развой.

Правилата се отнасяли за всички членове на обществото макар, че формата им може да се разграничава в другите племена. Това се дължи на обстоятелството, че другите общества имат свои правила за морал. Законът се създавал от водача и сподвижниците му, по тази причина изцяло удовлетворявал техните потребности и визия за бъдещото развиване на обществото.

Постепенно, с течение на времето и регулярната промяна на вождовете, все по-голяма роля почнала да играе жреческата прослойка – която, в края на краищата, съумяла да сложи вождовете под собствен надзор, като се аргументирала с събитието, че нейните правила идват „ от небето “.

Този надзор на жреците върху вождовете последователно стигнал чак до такава степен, че към този момент в Древен Египет фараонът не можел нито да се храни, нито да спи, нито да задоволява своите потребности по метод, друг от жреческите наставления и регламенти.

Така множеството днешни историци са на мнение, че упадъкът на първобитното общество като форма на обществена организация се дължи на първо място на появяването на обменната търговия сред хората и племената, възникването на съсловия и съсловен хайлайф, развиването на властта и примитивната юридическа система.

Първобитното общество последователно се превръщало в страна.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР