Една от емблемите на Ню Йорк - небостъргачът "Крайслер" (Chrysler),

...
Една от емблемите на Ню Йорк - небостъргачът "Крайслер" (Chrysler),
Коментари Харесай

Търсят купувач на небостъргача Крайслер в Ню Йорк

Една от емблемите на Ню Йорк - небостъргачът "Крайслер " (Chrysler), който от 2008 година е благосъстоятелност на суверенния фонд на Абу Даби, си търси покупател, съгласно информация от международните осведомителни организации. Тогава държавният фонд заплати 800 млн. щ.долара за 90% от небостъргача.

Небостъргачът е издигнат от компанията "Крайслер " (Chryshler) през 1930 година. Висок е 319 метра, има 77 етажа и 32 асансьора. Една от най-забележителните здания в Ню Йорк е направена по поръчка на тогавашния сенатор на града Уилям Рейнолдс. Готовият план за небостъргача се продава на Уолтър Крайслер - основателят на американския авто производител.

В устрема си да издигне най-високата постройка в света, Chrysler е строила по 4 етажа на седмица, което звучи необикновено и през днешния ден. На върха на постройката архитектът Ван Ален, който създава и плана за нея, слага 38-метрово стоманено копие. По сходство на други здания по това време, небостъргачът "Крайслер " също е издигнат във френски жанр "Арт деко ".

На 28 май през 1930 година е открита една от най-високите здания в света - "Крайслер Билдинг " (Chrysler Building). Небостъргачът, който е издигнат от американския автомобилостроител "Крайслер ".

Повече от 89 години тя е един от знаците на Ню Йорк. Зданието е високо 319 метра, среща се в източната част на Манхатън, на кръстовището на Лексингтън Авеню и 42-ра улица. Първоначално притежател на небостъргача е компанията "Крайслер ".

Сградата има 77 етажа, 32 асансьора и разгъната повърхност от 111 201 кв. метра.

Проектът на зданието е на архитекта Уилям ван Елен. Той го създава по поръчка на някогашния сенатор Уилям Х. Рейнолдс, притежател на някогашния атракционен парк "Дриймленд " в Кони Айлънд. Готовият план е продаден по-късно на Уолтър Крайслер, който по това време мечтае да има най-високата постройка в света, а по-късно взема решение там да откри централата на компанията си.

В същото време зданието стартира да се издига. Нюйоркските строители желаели да повдигнат най-високата сграда в света. Те стартират да подвигат невероятните и по днешните стандарти четири етажа на седмица. Завършвайки небостъргача, строителите откриват, че височината е като на постройката на архитекта Х. Крег Севъренс, намираща се на улица "Уолстрийт " №40 и позната през днешния ден като "Тръмп Билдинг ".

Няколко години преди градежа на "Крайслер Билдинг ", Севъренс и ван Елън били сътрудници, само че връзките им се утежняват, трансформирайки ги в гневни противници. Разбирайки каква е височината на постройката на неговият съперник, той прибавя още два метра към постройката си, трансформирайки я в международен водач.

Ван Ален получава позволение да сложи на върха 38-метрово копие. То е направено от немската компания "Круп ", от неръждаема стомана марка "Нироста ", съединено е навътре в постройката и е инсталирано на върха през ноември 1929 година. За страдание на архитект и притежател, единствено след по-малко от година е издигнат "Емпайър Стейт Билдинг ". Радостта на ван Елън била двойно помрачена, откакто Крайслер отхвърля да заплати хонорара му.

По сходство на голям брой други здания по това време и тази е издигната в жанр Арт деко. Своеобразната орнаментация на кулата съставлява съществуващи претекстове от колите "Крайслер ". Ъглите на 61-я етаж са украсени с орли, имитация на модела от капака на модела на компанията от 1929 година. Орнаментите на 31-ия етаж са точна имитация на капака на радиатора на Крайслер.

Небостъргачът е издигнат от тухли и железна рамка с обков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР