Една от емблемите на Нова година - Дунавското хоро, може

...
Една от емблемите на Нова година - Дунавското хоро, може
Коментари Харесай

Без Дунавско хоро на Нова година – освен, ако не платим

Една от емблемите на Нова година - Дунавското хоро, може да се трансформира в разкош. Ако не бъдат платени авторските права, общините нямат право да пускат творбата на Дико Илиев.

 

Предупреждението е на МУЗИКАУТОР - сдружението за групово ръководство на авторските права в музиката.

 

Слушането на Дунавското хоро може да се трансформира в история, в случай че всяко негово обществено осъществяване не бъде уредено съгласно Закона за авторското право. От МУЗИКАУТОР, която урежда точно авторските права, припомнят, че творбата на Дико Илиев не е фолклорна музика, а персонална комбинация.

 

" Дунавкото хоро " можем да го сменим с доста други. Но съгласно мен не е редно и би трябвало по някакъв метод това нещо да се преразгледа и оправи, тъй като цялото творчество на Дико Илиев се е трансформирало в национално ”, съобщи Пламен Крумов, началник на оркестър " Виво Монтана ".

 

От МУЗИКАУТОР обаче са безапелационни - въпреки и на фолкорна основа, творбите на Дико Илиев са авторски произведения.  А правата им са предпазени до 2056 година.

 

„ Ако спрем да изпълняваме " Дунавско хоро ", единствено след няколко години Дико Илиев ще бъде пропуснат.  На Нова година ще го изсвирим, като за последно. На наша отговорност ”, твърди Пламен Крумов, началник на оркестър " Виво Монтана ".

 

В първите минути на всяка нова година по площадите у нас звучи  " Дунавското хоро ". Но локалната власт би трябвало да заплати за това, споделят от МУЗИКАУТОР.

 

„ Каква е тяхната заслуга, за популяризирането на креативните старания на Дико Илиев? Кога се сетиха тези хора? И за какво се сещат в този момент? Ние не сме златна мина. За да ни рекетират всевъзможни институции за пари ”, безапелационен е Златко Живков, кмет на Монтана.

 

И въпреки да се съгласни, че в случай че се постанова - ще заплащат, от община Монтана назовават обстановката " неуместна ".

 

„ Много необичайно, почтено казано, какво тъкмо желаят тия хора? От това няма да ни откажат, принудително няма да ни откажат ”, съобщи кметът.

 

Досега искане за заплащане на авторски права в общината няма. И откакто създателят е родом точно от Северозападна България, а Дико - Илиевите празници са част от културния календар на Министерството на културата, съображение за заплащане няма, безапелационен е градоначалникът.

 

Източник: Нова.тв

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР