Една от двете фирми, посочени от Асен Василев, че са

...
Една от двете фирми, посочени от Асен Василев, че са
Коментари Харесай

Истерията с горивата: Фирма, посочена от Асен Василев заради картел, иска да го съди


Една от двете компании, посочени от Асен Василев, че са взели участие в картел, е подала сигнал против него в прокуратурата.

От антимонополната комисия оповестиха, че с изключение на „ Инса Ойл “ и „ Сакса “ ще бъдат проучвани и други играчи.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Санкцията за картелно съглашение е до 10 % от оборота за последната финансова година “, разяснява Ирина Тагаринска - шеф на дирекция " Антитръст и концентрации ".

„ Инса Ойл “, съобщи за bTV, че още на 5 януари са предложили на държавното управление ограничения, които да понижат цените. По думите им в отговор на това са извикани на среща на четири очи, за която са пуснали сигнала в прокуратурата.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Инса Ойл “ заявяваме, че още на 5 януари 2022 година дружно с други български петролни компании сме предложили на държавното управление съответни ограничения, които да понижат цените за българските консуматори. В отговор на това бяхме извикани на среща на „ 4 очи “ с неразбираем подтекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България, европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон “, се споделя в позиция на компанията.

Снимка: btvnovinite.bg
А от „ Сакса “ обявиха, че са прекомерно дребен състезател, с цел да наложат трендове: „ Делът на „ Сакса " ООД на пазара на дребно на горива в България е от порядъка на 1%. За нас буди неразбиране по какъв начин е допустимо участник на пазара с подобен пазарен дял да лимитира или нарушава конкуренцията на пазара на горива на дребно в България. Разбира се ще окажем цялостно подпомагане на комисията за определяне на обективната истина “.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Има внезапно повишение на цената на горивото, само че Национална агенция за приходите, не е орган, който може да възбрани спре или стопира придвижването в посока надолу или нагоре “, разяснява Георги Димов, заместител изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.
Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че преди огромното зареждане на 2 март цените са се покачвали по-бавно. Скокът е по-осезаем по-късно. От 2 до 15 март горивата са поскъпнали с повече от 20 стотинки за литър. За съпоставяне преди този момент скокът е с по 11 стотинки.

Премиерът прикани за разсъдък.

„ Приказката за лъжливото овчарче ще си пристигна на мястото. Един път те ускоряват да купуваш олио, втория път ще те засилят да купуваш брашно, трети път.. и на четвъртия ще кажеш - тука някой ме лъже и ме мотае “, разяснява Кирил Петков.

От антимонополната комисия към този момент ревизират и олиото. А депутати спориха чия е виновността за суматохата.

„ Ясно е че целия цирк е спешен ПР на ръководещото болшинство, само че считам, че е неточно да се насочат такива погрешни обвинявания към опозицията “, съобщи Десислава Трифонова от ГЕРБ.

„ Когато младежката организация на ГЕРБ внуши на 1 милион българи, че няма да има гориво, това е интервенция “, споделя Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната “


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР