Една от две жени и един от трима мъже са

...
Една от две жени и един от трима мъже са
Коментари Харесай

50% от жените и 33% от мъжете са с риск от неврологично заболяване през живота си

Една от две дами и един от трима мъже са с риск от неврологично увреждане, като инсулт, деменция или болест на Паркинсон, през живота си, сочат резултатите от холандско проучване, представени от Франс прес.

То е основано върху наблюдения на здравословното положение на 12 102-ма участници над 45-годишна възраст от 1996 година до гибелта им или до 1 януари 2016 година Оказало се, че 1489 от 5281 смъртни случая през 26-годишния интервал са свързани с деменция, 80 % от които с заболяването на Алцхаймер, други 1285 смъртни случая - с инсулт, а 263 - с заболяването на Паркинсон.

Не е изненадващо, че рискът се усилва с напредването на възрастта, само че доста се разграничава според от двата пола - 48 % от дамите са с риск да развият едно от трите неврологични увреждания през живота си, при едвам 36 % от мъжете. Жените са със доста по-голям риск от деменция, в сравнение с мъжете. Мъжете пък са с риск от инсулт в по-ранна възраст спрямо дамите. Жените са с 2 пъти по-голям риск да бъдат наранени по едно и също време от инсулт и деменция спрямо мъжете.

Учените означават, че проучването им има своите предели, защото се отнася за население с огромна дълготрайност на живота - 83,5 години за дамите и 81,7 години за мъжете. Трите увреждания са свързани с едни и същи рискови фактори. Диагностицираните с едно от тях участници имали високо кръвно налягане и високо равнище на холестерола, били наранени от сърдечна артимия и диабет вид 2. Превенцията би могла да понижи риска с 20-50 %, означават учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР