Една от доста сериозните патологии на храносмилателния тракт при кучетата

...
Една от доста сериозните патологии на храносмилателния тракт при кучетата
Коментари Харесай

Преплитане на червата при кучето

Една от много сериозните патологии на храносмилателния тракт при кучетата е преплитането на червата или по този начин наречения илеус. Състоянието е доста рисково и постоянно се постанова хирургично лекуване, като е извънредно значимо да потърсите неотложно здравна помощ, с цел да може да се диагностицира патологията и да се предприеме навреме лекуване.

Преплитане на червата при кучето

То може се разделя на два вида:

1. Частично преплитане на червата при куче

Формира се при изискване на пораждане на патологични процеси в организма на животното и може да стане хронично. В този случай изпражненията и газовете на кучето отчасти се изпускат, като положението постанова незабавна здравна интервенция.

2. Пълно преплитане на червата при куче

В този случай червата на кучето са изцяло блокирани и всички храносмилателни боклуци остават вътре. Ако не се лекува незабавно, тогава може да се стигне даже до летален излаз.

Причините за преплитане на червата при кучето могат да са разнообразни, като могат условно да бъдат разграничени на три групи:

Механични

- непознато тяло;

- кучешки паразити;

- трудносмилаема храна;

- дълготрайно недояждане и преяждане по-късно.

Физиологични

- преплитане на червата при кучето (в резултат на дейни игри незабавно след ядене);

- протекло раждане при кучето;

- контузия на коремната кухина;

- херния при кучето.

Патология

Поради съществуването на полипи или тумори се затрудняват придвижването на храната. По този метод чревните стени губят контрактилната си функционалност. Тогава храната на кучето стартира да се натрупва и се образува запушване, а а по-късно и преплитане на червата.

Имайки поради, че аргументите за преплитането на червата при кучетата може да има друга етимология, надлежно симптоматиката също може да се разграничава. При подозрение за преплитане на червата се прави рентген и ултразвук, като по този начин може да се удостовери хипотетичната диагноза за измененията в държанието и положението на кучето.

 Лечението на преплитане червата при кучето може да изисква интервенция

Симптоми на преплитането на червата при кучето

- слабост;

- неприятно самочувствие;

- вътрешно кървене;

- апатия;

- кучето не яде;

- повръщане при кучето;

- нараснала температура;

- стомахът на кучето къркори.

Именно вътрешното кървене е най-опасният признак, защото той се получава при положение на скъсване на червата, като в този случай е съвсем невероятно да се избави кучето. Именно по тази причина е толкоз значимо още при появяването на първите признаци да потърсите неотложно здравна помощ, защото по този начин може да се избави живота на пациента, в случай че се предприеме неотложно лекуване на преплитането на червата на кучето.

Правилната диагностика също е доста значима част от самото лекуване. Първата задача на експерта е да разпита в детайли стопанина за това по какъв начин тъкмо се храни кучето и какъв е нормалния рацион на животното. Също по този начин е значимо да кажете признаците, които сте забелязали при кучето ви, а и дали питомецът ви има някакви хронични болести и интервенции до момента. След това ветеринарят ще прегледа животното: палпация на корема, обзор на очите и лигавиците, премерване на температурата, взема се кръв и урина за разбор, а също по този начин ще се направи наложително рентген и ултразвук.

В случаите на функционална непроходимост на червата се предписва медикаментозно лекуване:

- антибиотици, имуномодулатори;

- пробиотици за възобновяване на микрофлората;

- системи с физиологичен разтвор, витамини и глюкоза при дехидратация и интоксикация на организма;

- спазмолитици за облекчение на болката;

- в случай че повода са паразитите, тогава се постанова обезпаразитяване на кучето и детоксикация;

- храна - диетична, лека.

Ако се касае за по-сериозно преплитане на червата, тогава може да се наложи оперативно лекуване на положението, защото не постоянно консервативното лекуване е задоволително. Във всеки един случай е значимо неотложно да покажете животното на ветеринар, в случай че забележите промени в положението и здравето на кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР