Една не малка част от учениците, които завършват езикови гимназии,

...
Една не малка част от учениците, които завършват езикови гимназии,
Коментари Харесай

30% от зрелостниците заминават в чужбина

Една не дребна част от учениците, които приключват езикови гимназии, избират да учат в чужбина. По наши данни те са към 30%. Това сподели за БГНЕС министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Образователният министър разяснява казуса с младите образовани българи, приключили влиятелни езикови и професионални гимназии, които всеобщо напущат страната ни, избирайки да продължат да следват в задгранични университети и колежи. Такъв е образецът с 91 Немска езикова гимназия, която от години оглавява листата на най-елитните столични учебни заведения.
„ Причините за това са доста. Те са стопански, просветителни. Най-вече те избират система на висше обучение в друга страна. Ние, дружно с всички учебни заведения би трябвало да създадем по този начин, че да се опитаме да обвържем пазара на търсене на обучение с търсенето на пазара на труда. За това организираме тази политика – посредством говоренето, посредством приема, посредством спомагателните стипендии и финансиране на тези професионални посоки “, изясни Красимир Вълчев.
Той акцентира, че цифрите не са идентични за цялата страна, а има разлики в обособените райони, само че въпреки всичко това е групов проблем.
„ Във всички случаи езиковите гимназии би трябвало да бъдат развивани и утвърждавани, тъй като са едни от институциите с най-хубави резултати, с най-хубав потенциал и най-хубави възпитаници в тях”, сподели още Вълчев.
Според него този въпрос би трябвало да се преглежда в подтекста на политиката на министерството към поощряване на профили и специалности, които в по-голяма степен са свързани с математиката, техниката и естествените науки.
„ Ние имаме изострен дефицит на фрагменти с професионално техническо обучение. За това организираме редица политики за поощряване на приема, включително и стипендии в професионалните гимназии. Искаме повече възпитаници и то с положителни просветителни резултати да учат в инженерно-техническите професионални посоки. Имаме трагичен дефицит в някои от тях, като енергетика, водно строителство и други “, добави още просветителният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР