Една много популярна история от космическата надпревара в средата на

...
Една много популярна история от космическата надпревара в средата на
Коментари Харесай

Ето защо НАСА не използва моливи в космоса

Една доста известна история от галактическата конкуренция в средата на 20-ти век е обвързвана с създаването на галактическата писалка.

Когато през 60-те години на предишния век хората за първи път напущат повърхността на Земята и се насочат към безтегловната среда на космоса, те бързо откриват, че химикалките, предопределени за земната гравитация, не са толкоз ефикасни в космоса. Опитвали ли сте се в миналото да пишете с евтина писалка върху отвесна повърхнина? Не се получава доста добре, нали?

Според легендата, която се споделя като анекдот, НАСА е похарчила милиони долари за създаване на писалка, която да работи в средата на микрогравитация. Руските космонавти, въпреки това, сякаш решили казуса, като употребявали елементарни графитни моливи – на ниска цена и практично решение.

Това е занимателен виц, който се върти от десетилетия и обикаля електронните пощенски кутии на хората още преди появяването на обществените мрежи. Само че има един огромен проблем. Историята в по-голямата си част е погрешна.

Първоначално и астронавтите, и космонавтите са употребявали моливи в космоса. НАСА в действителност похарчи известно количество пари за изследване на опцията за основаване на писалка, предопределена за потребление в космоса, само че още първоначално се отхвърли от плана, когато стана ясно, че по този метод разноските единствено ще се усилят.

Космическият химикал Fisher е създаден независимо от частната компания Fisher Pens за лична сметка – със лични парични средства. След като в края на 60-те години на предишния век химикалката Fisher Space Pen бе показана на пазара, астронавтите и космонавтите незабавно започнаха да я употребяват за писане в изискванията на микрогравитация.

Но за какво въобще се подвигна толкоз огромен звук?

Астронавтката на НАСА и сегашен заместник-администратор Памела Мелрой ревизира с писалка надзорен лист на процедурите в пилотската кабина на галактическата совалка „ Атлантис “ през 2002 година (НАСА)

Оказва се, че има някои неща, които не желаете да се носят в космоса. Моливните останки са едно от тях. Острието може да се счупи, което съставлява опасност; само че не желаете и запалими дървени стърготини да се носят свободно в галактическия транспортен съд, нито микроскопични частици електропроводим графит, които се отделят от молива по време на писането.

Всякакви дребни частици, които могат да попаднат в деликатните уреди, съставляват заплаха в космоса, а частиците, които се отделят от моливите, провокират съществено безпокойствие. Пожарът е сериозен проблем за сигурността на галактическите кораби, към който НАСА не може да си разреши да подходи безгрижно, откакто през 1967 година при пожар починаха и тримата участници в задачата „ Аполо 1 “.

Молив и бележник, предоставени на астронавта Джон Глен за първия орбитален полет на екипаж на НАСА на борда на Friendship 7 през 1962 година (Смитсониански институт)

Тогавашните писалки също бяха рискови. Първата сполучлива писалка с комерсиална цел е показана през 1945 година, а съгласно създателя на Fisher Pen Company Пол К. Фишър химикалките „ течали на всички места “. Капчиците мастило също не са нещо, което бихте желали да плува в галактическата капсула.

Астронавтите на Аполо в действителност са употребявали флумастери, създадени от Duro Pen Company; в действителност един подобен флумастер е избавил задачата на Аполо 11, откакто се е счупил сериозен комутатор. Бъз Олдрин забил корпуса на флумастера си в дупката, която останала, което разрешило на модула да отлети от Луната. (Фишър Спейс Пенс твърди, че това е била писалка Фишър Спейс Пенс, само че Олдрин прецизира, че е бил флумастер).

Но те употребяват и писалки, откакто Пол К. Фишър, дружно с Фридрих Шехтер и Ървин Рат, усъвършенстват галактическата писалка и подават първия патент през 1965 година

Пилотът на лунния модул на Аполо 7 Р. Уолтър Кънингам употребява химикалка Fisher в космоса през 1968 година (НАСА)

Фишър споделя, че формулата за премахване на течащото мастило му хрумнала насън:

„ Баща ми бе умрял преди към две години и в този сън той пристигна при мен и ми сподели: „ Пол, в случай че добавиш малко количество колофон към мастилото, това ще спре приключването “.

Разказах за това на един прочут химик, а той се разсмя! Каза, че това няма да се получи. Опита всички типове и количества колофон.

„ Три месеца по-късно той се върна при мен и сподели, че съм бил прав! Каза, че се опитвал да откри метод да направи колофон, само че след това схванал, че имам поради смола! “.

По принцип колофонът също е смола, а той употребявал двупроцентна смола и тя проработила доста добре. Дори при 140 кг въздушно налягане тя не протича “.

Командирът на Експедиция 22 Джеф Уилямс прави проява на борда на Международната галактическа станция през 2010 година Зад него се виждат разнообразни принадлежности за писане, прикрепени с велкро към дъска. (Програмен офис на НАСА-ISS)

Тези писалки употребяват патрони с мастило под налягане и могат да работят при най-различни условия, при които елементарната писалка би имала съществени усложнения: при доста разнообразни температури, обърнати наобратно, върху мазни повърхностии тъй наречените

Фишър предлага на НАСА да продаде тези писалки и след подробно тестване НАСА взема решение да ги закупи за бъдещите задачи „ Аполо “. Космическата химикалка Fisher дебютира на Аполо 7 през 1968 година

Химикалките Fisher Space Pen се употребяват и през днешния ден, само че в този момент астронавтите и космонавтите на борда на Международната галактическа станция имат доста повече благоприятни условия. Те са снабдени с писалки Sharpie с разнообразни цветове, както и – да – моливи. Само че механични, а не дървени.

Както изяснява астронавтът на НАСА Клейтън Андерсън:

„ Механичните моливи нормално се употребяват от екипажа за регистриране на цифровите стойности, нужни за осъществяване на процедурите на борда (време на изгаряне, настройка на моторите и т.н.). Възможността да изтриете нещо в процедурите си е отлична опция, изключително в случай че обстановките се трансформират, а те постоянно се трансформират “.

Водачите към момента могат да се счупят, само че напредъкът в технологиите значи, че филтриращата система на борда на МКС много ефикасно отстранява евентуално рисковите парчета.

Наистина живеем в едно изумително бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР