Една млада българка със смели мечти е сред избраните чуждестранни

...
Една млада българка със смели мечти е сред избраните чуждестранни
Коментари Харесай

Елина Стоянова - българката, избрана да участва в реклама на Лондон на кмета Садик Кан

Една млада българка със смели фантазии е измежду определените задгранични бизнесмени, които показват Лондон като град, достъпен за бизнес в акция по самодейност на кмета на английската столица Садик Кан.

Кампанията „ Лондон е отворен “ демонстрира във видео съумели предприемачи, измежду които е и Елина Стоянова. Тя живее в Лондон от 7 години и има дребна книжарница, в която всеки ден посреща сънародници на чаша кафе, подбрана музика и хубава книга.



Как и по кое време се появи концепцията за книжарницата?

Идеята се появи година преди реализирането. Бях в интервал на търсене на себе си и предназначението ми освен в моя, само че и в живота на хората, желаех да съм потребна, да дам някакъв принос. Планината ми оказа помощ, както и зачестилите инцидентни срещи с четящи и обичащи литературата българи. Малко откакто се върнах от Пирин Планина и успокоих мислите си, концепцията се появи изчистена и леко плаха в мозъка ми. Споделих я с моята другарка Милена, тя освен ме поддържа, само че и даде приказното име на книжарницата - „ Имало едно време “.

Чувствате ли се като героиня от типичен разказ - кой в днешно време отваря книжарници?

Досега не бях се замисляла дали се усещам като героиня от разказ, само че може би бих се сравнила с „ Делфинът. Историята на един идеалист “ от Серхио Бамбарен. Делфинът Даниел е идеалист, който следва вътрешния си глас, той реализира фантазията си, не просто гради проекти, има вярата и куража.

Колко българи идват на чаша кафе във Вашата книжарница?

Всеки ден идват българи на чаша кафе или диалог, само че най-много през уикенда, защото през седмицата се работи старателно. В останалото време кафе-книжарницата се посещава и от англоговорящи от разнообразни страни, постоянно работят на преносимите компютри си тук, потопени в атмосфера на книги и разнообразно подбрана музика.

Кой български създател бихте желали да Ви гостува?

Капка Касабова, тя също е живяла в Англия, Здравка Евтимова, тъй като е доста земна, одобрявам разказите ѝ и е от моя роден град Перник, Константин Трендафилов, доста ми хареса романът му „ Затворисърце “, Иво Иванов, който също живее в чужбина.

Разкажете за акцията “Лондон е отворен ” и видеото, в което участвате?

През 2016 година кметът на Лондон Садик Кан стартира акцията, която цели да показа града като отворен за бизнес и гостолюбив град за живеене. Миналият месец акцията му направи 30-секундното видео, в което вземам участие и аз, с помощта на другар, който харесва начинанието ми и ме е предложил. Видеото демонстрира европейци, основали дребни бизнеси в Лондон, гордо и приветливо застанали пред магазините си. Радвам се, че съм част от цялото, една дребна част, само че въпреки всичко живея. Видях какъв брой други хора са повярвали в фантазиите и силите си, и макар че се намират в непозната страна, са постигнали това, което най-вероятно не са съумели да реализират в личните си страни. Така че за мен Лондон в действителност е отворен към всички нас и можем да живеем свободно тук, без значение от заниманието си.

Садик Кан е написал на стената си във Facebook над поста с видеото: „ Ние сме щастливи да имаме милион европейци, които вършат Лондон собствен дом: Те са лондончани и постоянно ще принадлежат тук. “ Как да не се зарадва човек, че принадлежи към една чисто човешка общественост, не ни разделят граници, език и състояние.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР