Една мечта е на път да се превърне в реалност.

...
Една мечта е на път да се превърне в реалност.
Коментари Харесай

„Ела“ на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“


Една фантазия е на път да се трансформира в действителност. Мечтата на доайена на Българския антарктически институт, антарктик номер едно на България – професор Христо Пимпирев.

Притежаването на научноизследователски транспортен съд е исторически миг за България, защото за първи път страната ни ще има личен транспорт до ледения континент. С това се поставя завършек на антарктическото стопаджийство. Заради неналичието на личен транспорт до момента българските полярници пътуваха на стоп, като разчитаха на непозната помощ. Но по какъв начин се стигна до тук?

Датата е 27 декември, 2022 година. Стефановден. Българският боен научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ се готви да отплава от морската ни гара във Варна.

Корабът е дълъг 67 метра и половина, необятен е близо 17 метра. Към момента „ Св. св. Кирил и Методий “ е най-големият български транспортен съд, присъединен към военноморския флот на страната. Капитан на кораба е капитан II сан Николай Данаилов. Екипажът се състои от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение.

Капитан на кораба е капитан II сан Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение. Плаването ще продължи към 4 месеца, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън, където се намира българската база „ Св. Климент Охридски “.

„ Св. св. Кирил и Методий “ е издигнат като помощен транспортен съд през 1984-та година в доковете на корабостроителницата във Флекефьор, Норвегия. По-късно е добит от съветска компания. Преоборудван е с концепцията да бъде употребен за строителството на газопровода „ Южен поток “. С години стои на пристан на пристанището във Варна. През 2021-ва, няколко години след прекратяването на плана „ Южен поток “, съветският притежател на кораба го продава посредством социална поръчка на консорциума „ Българска антарктическа база „ Св. Климент Охридски и научноизследователски транспортен съд “, в който вземат участие Висшето военноморско учебно заведение във Варна, Софийският университет и Българският антарктически институт. На публична гала във Варна на 27 юли 2021-ва кръстница на кораба става номинираната за " Оскар " българска актриса - Мария Бакалова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР