Една малка азиатска държава с гордост носи определението най-зелената в

...
Една малка азиатска държава с гордост носи определението най-зелената в
Коментари Харесай

Това е най-зелената страна в света

Една дребна азиатска страна с горделивост носи определението " най-зелената " в света.

Докато доста страни не съумяват да се спряват с нездравословните въглеродни излъчвания, Кралство Бутан към този момент може да се похвали, че всмуква повече парникови газове от атмосферата, в сравнение с отделя, написа CNN.

Страна, която се намира сред Китай и Индия, е ситуирана на повърхност, възлизаща на малко над 38 хиляди кв. километра. Горите покриват близо 70% от територията й, като с помощта на това, страната разполага с естествено оръжие против въглеродния диоксид.



В резултат на това, страната с население от към 750 хиляди души, всмуква близо три пъти повече въглероден диоксид, в сравнение с отделя. Освен на изобилната растителност, това се дължи и на обстоятелството, че Бутан не е изключително индустриално развита, като множеството локални са заети в областта на земеделието. Така дребната страна отделя по-малко от 2.5 млн. тона въглероден диоксид годишно. За съпоставяне, държавата-джудже Люксембург отделя четири пъти повече нездравословни излъчвания.

През последните 46 години локалното държавно управление в Бутан мери напредъка на страната си не посредством размера на брутния вътрешен артикул, а посредством система, наречена „ брутно национално благополучие “, която слага огромна тежест на опазването на естественото благосъстояние.



Бутан е единствената страна в света, която е вписала в конституцията си задължението за отбрана на горите, показва Юрген Наглер от програмата за развиване към Организация на обединените нации в Бутан.

По Конституция най-малко 60% от територията на Бутан би трябвало да бъде покрита с гори, като за задачата през 1999 година страната даже забрани износа на дървесина.

Освен това, съвсем цялата електрическа енергия в страната идва от водни електрически централи. Нещо повече – Бутан създава толкоз електричество, че даже го продаава на прилежащите си страни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР