Една жена загива, а други 42-ма пътници са ранени при

...
Една жена загива, а други 42-ма пътници са ранени при
Коментари Харесай

Кървав атентат на Централна гара шокира Пловдив на 30 август

Една жена умира, а други 42-ма пасажери са ранени при кървясъл бомбен атентат в чакалнята на Централна гара в Пловдив, станал на днешната дата през 1984 година Адската машина е била сложена до кошче за боклуци в дъното на залата, до телефонните автомати. На място умира 50-годишната Добра Паслиева от Кърджали, а 13-годишно дете остава без око. Ранени са 42-ма души, написа " Марица ".



Бомбата унищожава металния покрив и някои стени на чакалнята. В памет на жертвите на гарата е сложена плоча.

В същия ден на 30 август България е разтърсена от още един терористичен акт на летището във Варна. Експлозив, взривен на паркинга, ранява две дами.

Според следствието на Държавна сигурност двата атентата са проведени на група български турци в символ на митинг против възродителния развой, който се прави в страната.

На 9 март 1985 година следват нови терористични офанзиви - в Буново, Сливен и Варна. На гара в Буново умират 7 души, още 9, измежду които и деца, са тежко ранени. В Сливен е взривена бомба във фоайето на хотел, при което са ранени 23-ма. Опит за атентат се подхваща и на плажа на комплекс „ Дружба “ до Варна, само че той е оголен и предотвратен.

Трима терористи са задържани през 1987 година по оперативната разработка " Мерзавците ", водена от Шесто ръководство на Държавна сигурност. Няколко месеца по-късно те са наказани на гибел и екзекутирани. Задържан е и помощник. Присъдата за него е шест години затвор, от които той лежи единствено две, тъй като е опрощение от президента Жельо Желев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР