Една италианска пеперуда се очаква скоро да предизвика ураган в

...
Една италианска пеперуда се очаква скоро да предизвика ураган в
Коментари Харесай

Италия планира да обърка срещата на ЕС за мигрантите. И не е сама.

Една италианска пеперуда се чака скоро да провокира вихър в Брюксел. Големите европейски сили са привикнали с опитите за въздържане на неуместната група в периферията на Европейски Съюз, включваща Унгария и Полша. Но с популистката коалиция, която застана отпред на Италия, има доста слаба недежда, че на Европейския съвет на 28 и 29 юни дневният ред по някои от най-належащите алтернативи в Европа няма да бъде преобърнат от настояванията й, написа " Политико ".

Новият мъж на масата на водачите ще бъде министър председателят Джузепе Конте, само че към този момент е ясно, че същинската власт е в ръцете на вътрешния министър и водач на крайнодясната партия Лига Матео Салвини. Именно той даде заповедта да бъдат затворени италианските пристанища за пренасящия 625 мигранти, измежду които към 100 деца, филантропичен транспортен съд " Акуариус ". Конте е бил по-късно " осведомен " за решението, когато е кацнал за срещата на Г-7 в Канада.

" Конте не е доста самостоятелен, той страда от Салвини, които е доста по-бърз и безсъвестен ", разяснява Стефано Стефанини, някогашен италиански дипломат.

Дипломатическата рецесия за това кое европейско пристанище ще разреши на кораба да дебаркира бе единствено предвестител за упоритостите на Салвини. " (Той е) представител на рецесията, която последва възгледите на Тръмп за оборване на интернационалния ред ", счита Марко Дамилано, политически анализатор и издател на италианското списание " Л`Еспресо ". По думите му " миграцията е съвършена от тази позиция: точно там Европейски Съюз е най-крехък ".

Дълбок евроскептицизъм

Дълбочината на евроскептицизма в италианското популистко държавно управление мъчно може да бъде подценена. Въпреки че Брюксел леко си отдъхна, откакто президентът отхвърли да утвърди Паоло Савона, конкурент на еврото и покровител на Брекзит, за нов финансов министър на страната, държавното управление е цялостно с фигури, които наподобяват даже още по-заплашително за реда в Европейски Съюз.

Макар Савона да изрази поддръжка за еврото преди няколко дни, не се чака той да бъде другар на Брюксел отпред на министерството по европейските въпроси на Италия. Външното министерство е поверено на Моаверо Миланези, умел еврофил, който е високо скъп в Брюксел. Сред неговите подчинени обаче е Манило ди Стефано, който през 2015 година дефинира глобите против Кремъл като " неумел опит да се угоди на Барак Обама ".

Земеделският министър Джан Марко Чентинайо разгласи, че Рим няма да ратифицира новото съглашение за свободна търговия с Канада (познато като CETA), тъй като то не пази задоволително италианските артикули. Не е ясно дали Италия фактически може да блокира договорката, която бе утвърдена от Европейския парламент през 2017 година, само че това е знак какъв брой разнообразни са целите на италианското държавно управление от тези на сътрудниците му в Европа.

Споразумението и комерсиалната политика като цяло в този момент са огромна цел за Салвини. В изявление в неделя той разгласи, че " сме подготвени да блокираме кораби, натоварени с азиатски ориз‘‘, с цел да отбрани италианските производители на продукта.

Промяна на съдружниците

Един от въпросите, по които новото италианско държавно управление желае гласът му да с чува, е Русия. И двете партии в обединението са прокремълски настроени и желаят да се постави завършек на глобите от Европейски Съюз, само че най-вероятно на Европейския съвет ще бъдат деликатни по този въпрос. Евродепутат от Движение " Пет звезди " изключва Конте да блокира наказания този път, само че загатва, че това е битка, която държавното управление си е запазило за различен ден.

За миграцията обаче Рим желае да има повече въздействие на Европейския съвет. В момента наподобява съвсем невероятно ръководителят на съвета Доналд Туск да откри компромис за промяната на разпоредбите за леговище. " Държавите членки желаят да държат в ръцете си (реформата за миграцията) и да не му оставят доста пространство ", разяснява посланик осведомен с диалозите.

Очаква се Рим да направи предложение за усилване на контрола по външните граници, дружно с Виена и вероятно с Берлин. Централноевропейските страни като Унгария по всяка възможност ще застанат зад предлагането, оповестено от външния министър Моаверо: отваряне на центрове в Африка за търсещи леговище, с цел да бъдат проверявани всички молби за леговище преди мигрантите да стартират пътуването си.

Сближаването с Будепеща обаче свършва до тук. Рим желае механизъм за преразпределяне на бежанци в Европейски Съюз (нещо, против което се афишира Будапеща), както и други средиземноморски страни да отворят пристанищата си за неправителствени избавителни кораби.

Трудно решение

А в това време и други страни, наред с Италия, стартират да заемат все по-крайни позиции позиции за миграцията. През седмицата австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна на 1 юли ще поеме от България ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз, настоя да се работи бързо по казуса с миграцията, като заплаши, че неговата страна ще стартира сама да основава центрове за претенденти за леговище отвън Европейски Съюз, в случай че проточилата се парализа в търсенето на общоевропейско решение по въпроса не бъде преодоляна.

Германският канцлер Ангела Меркел разполага с две седмици да откри общоевропейско решение, а ултиматумът й бе подложен от личните й съдружни сътрудници, които желаят да връщат от границите на Германия мигранти, чиито предходни молби за леговище са били отхвърлени или които са регистрирани като претенденти за леговище в друга страна - членка на Европейски Съюз. Италия побърза да се съобщи, че няма да приема претенденти за леговище, върнати от Германия.

Като подготовка за Европейския съвет ръководителят на Европейската комисия привиква в неделя изключителна среща за миграцията, на която, въпреки съставът към момента да не е изцяло явен, се чака да участват най-малко 16 страни (според представител на Еврокомисията), измежду които и България. И алените линии евентуално ще станат даже по-ярки още тогава. Рим в началото заплаши да бойкотира срещата, тъй като давала прекомерно огромен приоритет на терзанията на Меркел и нейната вътрешнополитическа рецесия, вместо да се концентрира върху недоволствата на Италия, че някои страни от Европейски Съюз не вършат задоволително, с цел да оказват помощ на крайбрежните страни да поемат бремето от бежанската вълна. В последна сметка след едно телефонно позвъняване на Меркел Италия се отхвърли от протеста.

Човекът, който има силата да спре антиевропейския подтик на огромна част от италианското държавно управление, е президентът Серджо Матарела. Но, парадоксално, колкото повече страни от Европейски Съюз нападат Рим, толкоз по-малко пространство за маневри има той, тъй като бива принуждаван да пази националните ползи, а затова и държавното управление.

Салвини към този момент отблъсква офанзивите, а партията му даже е нараснала поддръжката си. Лигата има над 25% утвърждение, в съпоставяне със 17-те, извоювани на изборите през март. Когато преди пет години Салвини бе определен да оглави партията, Лигата имаше едвам 4% поддръжка.

" Не желаеме да вършим съпоставяне, само че известността на (фашисткия деспот Бенито) Мусолини в никакъв случай не е била толкоз висока, колкото след налагането на глобите (срещу Италия) поради войната в Етиопия ", разяснява италианският публицист Стефано Фоли. Салвини не е Мусолини, само че европейските водачи, слушащи неговия марионетен министър председател на Европейския съвет по-късно този месец, ще се чудят какво могат да реализират с него отпред на Италия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР