Една история често цитирана в Италия: полицията подслушала разговор между

...
Една история често цитирана в Италия: полицията подслушала разговор между
Коментари Харесай

Мафията се готви за големи печалби след Brexit

Една история постоянно представена в Италия: полицията подслушала диалог сред мафиоти няколко дни след рухването на Берлинската стена. Ръководителят на италианската незаконна група Ндрангета, наредил на собствен зависещ в Западна Германия неотложно да отиде на Изток и да купи всичко, което открие безусловно всичко.

Историята евентуално е измислена. Но съгласно Антонио Никасо, създател на няколко книги за Ndrangete, безусловната истина е, че мафията деликатно следи и извлича облаги от всички значими интернационалните събития. Четири години след рухването на Берлинската стена представител на тази незаконна организация бе заловен в Източна Европа, пробвайки се " изпере " 2,8 милиарда $.

За проведената престъпност Brexit безспорно е най-обещаващата смяна в Европа след рухването на комунизма. " Мисля, че в този момент те си споделят: щастливи дни идват още веднъж ", счита ръководителят на Европейската асоциация за наказателно право Джон Спенсър, написа The Economist.

Много, несъмнено, ще зависи от резултатите от договарянията сред Обединеното кралство и Европейски Съюз за напускането на общността. Ако те съумеят още веднъж да вкарат паспортен надзор на ирландската граница, това може да постави завършек на лъжливите схеми, посредством които украинци с подправени полски документи за идентичност, стигат до континентална Англия през Ирландия.

Но в случай че, въпреки това, английското държавно управление успее да реализира задачата си и резервира отворена граница, когато излезе от митническия съюз на Европейски Съюз, може да има нарастване на към този момент забележителното контрабанден трафик на цигари, алкохол, гориво и други артикули през Северна Ирландия.

Излизането от митническия съюз също ще сътвори опция за контрабанда през английските пристанища и отдалечените крайбрежни зони, защото митническите цените за елементарно превозените артикули се разграничават доста, показва още деловото списание The Economist.

Контрабандата на хора е друга опция, от която може да се възползва проведената престъпност. Засилването на контрола върху миграцията и предстоящият дефицит на трудов пазар по отношение на това може да докара до увеличение на броя на имигрантите, работещи нелегално в страната, както по лична воля, по този начин и посредством насила.

Замяната на законите на Европейски Съюз с тези на Обединеното кралство също ще се трансформира в спомагателен тласък за крупни финансови измами. Въпреки относително строгите правила за битка с прането на пари, Лондон остава известно място за европейски мафиоти и корумпирани чиновници.

В момента главната тежест за съблюдаване на закона е отговорността на банките. Доста по-малък е надзор над счетоводители, сътрудници за формиране на юридически лица, уредниците на тръстове и парцели сътрудници. Затова вложенията в недвижими парцели в Лондон са едни от най-лесните способи за за пране на мръсни пари.

Най-големият бонус от Брекзит за подземния свят обаче ще бъде отслабването на полицейския надзор.

Ако Англия напусне Европол, за което е належащо участие в Европейски Съюз, може да се подпише съглашение за съдействие, позволяващо на английската полиция да получава разследващи данни и да взе участие в взаимни интервенции. Но даже и такова всеобхватно съглашение ще докара до загуба на достъп в действително време до базата данни на тази правоохранителна организация. Британската полиция ще загуби и правото си да прави трансгранични интервенции.

Според чиновници на Европол още повече измамници ще се възползват от две други вероятни промени след Брекзит. Една от тях е загубата на достъп на Англия до единната база данни на страните от Шенгенското пространство, която включва информация за съвсем всичко - от изчезнали лица до откраднати коли.

Друг минус е евентуалното излизане на Лондон от системата на Европейската заповед за арест (EAW), която разрешава на страните членки на Европейски Съюз да арестуват и бързо да екстрадират обвинени между тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР