Една инициатива за съхранение на българските обичаи и традиции често

...
Една инициатива за съхранение на българските обичаи и традиции често
Коментари Харесай

”Неделни хора” - жертва на група протестъри и провокатори

Една самодейност за предпазване на българските традиции и обичаи постоянно попада под ударите на публичното мнение. Става дума за провеждането на по този начин противоречивото Неделно хоро, което допреди няколко месеца се организираше на площада пред Народния спектакъл. Е, то към този момент не е там, само че група хора не престават да оронват престижа на самодейността и то освен в София.
Инициативата поражда още преди 6 години, по време на всеобщите митинги тогава. Нуждата се появила естествено - хората желали да издигнат духа си. Но след това традицията останала.

Но с сходни идеалистични начинания постоянно може да се злоупотреби, изключително политически, както и става.

“Малко се изкривиха нещата, тъй като една доста дребна част от хората там залитнаха към национализма и патриотизма. Носиите и байрака не са наложителни атрибути. Тези хора са безусловно политически ангажирани - измежду тях има платени протестъри”, съобщи пред FrogNews Цветомир Христов от самодейността “Неделни хора”.

Площадът пред Народния спектакъл “Иван Вазов” се води комерсиална повърхност. То е отдадено на театъра със заповед и там не могат да се организират никакви мероприятия. Освен всичко, съгласно Наредбата за локалните налози и такси, сходни търговски площи се отдават чартърен, какъвто от самодейността няма по какъв начин да заплащат. Появили се оферти да събират дарения и пари, само че от “Неделни хора” избират да се договорят с място, което ще отдаде своя територия безплатно.

“Проблемът пред Народния спектакъл пристигна от там, че не се организираше законосъобразно. Ясно е с каква цел е това - да се генерират доходи към общините и да не може всеки да прави каквото си желае в центъра. Ние се преместихме и желаеме да уредим всичко изцяло законно. За да се легализира, би трябвало да има лице, което да се води уредник. Отидох и извадих всички документи на своя лична отговорност и ясно съзнавайки всички вероятни опасности. По време на сходни всеобщи мероприятия може да се случи всичко и то директно рефлектира върху лицето, което го организира”.

Така самодейността “Неделно хоро” се мести на площад “Бански” в сърцето на столицата, а групата отцепници остава да танцува пред Народния спектакъл.

“За тях е непочтено да се танцува до джамията. Това бе техният претекст. Според тях това е тактичност на общината да потиска българското. А ние дори не виждаме джамията… Хората, които се реалокираха, бяха на мнение, че не е значимо къде играем, а да продължим инициативата”, изясни още Христов

По думите му славата на региона към Централните хали не е изключително добра по ред аргументи, измежду които най-много бежанците. Но е безапелационен - това е едно от дребното хубави неща, останали там, а с изключение на всичко мястото е комфортно и за играещите, тъй като е задоволително отзивчиво. Но макар желанието на танцуващите от “Неделни хора” да уредят въпроса и да не пречат на никого, против тях се появили недоволства. От кого - не е ясно.

" Проверявала ни е полиция против сигнал. От Общината ни обясниха, че са подавани и тъжби, само че аз не съм ги виждал, а и не знам навръх какво съображение са. Може би нарушаваме Наредбата за публичния ред. Но ние сме в регион с трамваи. Според РЗИ допустимият проникващ звук е 55 децибела поради това. Ние не го превишаваме, а с изключение на всичко се намираме и на 100-150 метра от постройките. Никой не е пристигнал да замери и да каже дали нарушаваме нормите.

Предполагам, че тези хора, които се отделиха от хорото се оплакват. Не можем да го потвърдим обаче, до момента в който не се срещнем с общината, а тя сега има други проблеми, напълно разбираемо. Не желаеме да пречим и тъкмо заради тази причина съм отдръпнал заявката, с което се позволява провеждането на Неделното хоро. В тия условия няма да организираме самодейността. Това е рационалното решение. Искаме да се разграничим изцяло от тези, които своеволно танцуваха пред Народния спектакъл след оповестяването на изключителното положение”, изясни по телефона още Христов.

Той беше безапелационен - хората от самодейността търсят решение, а не борба.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР