Една и съща новина изглежда обикаля медиите на всеки няколко

...
Една и съща новина изглежда обикаля медиите на всеки няколко
Коментари Харесай

Защо хлебарките се промъкват в ушите на хората?

Една и съща вест наподобява обикаля медиите на всеки няколко месеца, описваща същински призрачен сън, от който ти настръхва косата: човек откри хлебарка в ухото си. Това се случи с жена от Флорида предишния месец, която живя девет дни с насекомото в организма си. Пълно е с сходни случаи.

Защо това продължава да се случва? Защо хлебарки се промъкват в ушите на хората, където те съвсем сигурно ще срещнат гибелта си?

Преди всичко, хлебарките обичат да се разхождат през нощта, когато хората спят. Така че, лежешком неподвижно, ние ставаме лесни жертви. Те също по този начин харесват дребни, топли, влажни места, а ушите дават отговор на всички тези условия.

Освен това те са безвредно място за хранене и отмора, споделя Коби Шал, ентомолог в Държавния университет в Северна Каролина, за The Verge. Точно по този начин: безвредно място за хранене. В ушите ни може да се разхождат рояци хлебарки, търсещи вкусна закуска.

Тези инсекти се притеглят от някои типове химикали, наречени летливи мастни киселини, които се отделят от ферментирали храни, като самун и бира, споделя Шал. И тъкмо като сиренето, нашата ушна тиня излъчва тези субстанции, което я прави привлекателна за хлебарките, написа profit.bg.

Проблемът е, че щом насекомото пропълзи в ухото, евентуално е да забие краката си в него, а драскането им нервира индивида, който с дейностите си я натиска по-дълбоко в ушния канал. Понякога хлебарката оцелява, тъй като може да живее към седмица без храна и вода. Но неведнъж тя умира, а трупът й е цялостен с бактерии.

Това води до инфекции на ушите. А в случай че натиснете буболечката прекомерно надълбоко в ухото, като употребявате пинцети или клечки за уши, рискувате да разкъсате тъпанчето. Това е освен мъчително, само че може да докара и до загуба на слуха.

Така че, първото нещо, което би трябвало да извършите, в случай че смятате, че имате нещо в ухото, е да отидете на доктор, поучава ентомологът Джо Баленгер. "Ухото е внимателен орган ", добавя той.

Преди да извадят хлебарката, лекарите нормално я убиват, като употребяват минерални масла или лидокаин. След това насекомото се изважда и ухото се почиства. И тези случаи са повече, в сравнение с мислите.

Проучване, оповестено през 2006 година, оповестява за 24 случая на пациенти с хлебарки в ухото за интервал от две години в Южна Африка. Те съставляват 42% от насекомите, които се крият в ушите ни, следвани от мухи и бръмбари. В класацията влизат и молци и кърлежи.

Друго изследване, оповестено през 1993 година, разказва предметите, извлечени от ушите на 98 пациенти в болница в Лос Анджелис в течение на една година: хлебарките са номер едно с 43 случая, следвани от самун, памук и други предмети, като част от спринцовка, скилидка чесън и пуканки.

Видът хлебарки, които най-често се приютява в човешките уши, е немска хлебарка, която може да доближи дължина до 1.5 сантиметра. По-големите американски хлебарки, които населяват канализацията, са прекомерно огромни, с цел да се поберат в ухо.

Страхът, че хлебарка ще пропълзи в ухото ви, обаче не би трябвало да ви държи будни през нощта, споделя Баленгер. Въпреки че се случва, тази "злополука " е относително рядко събитие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР