Една година в енергетиката е както много, така и малко

...
Една година в енергетиката е както много, така и малко
Коментари Харесай

Огромни въпросителни в българската енергетика

Една година в енергетиката е както доста, по този начин и малко време. Невинаги всичко върви безпрепятствено, изключително когато приказваме за планове за милиони левове. А и при лутането ни накъде да поемем енергийният възел става все по-заплетен и сложен за разплитане. Може би това е и една от аргументите енергийните планове толкоз да се бавят и все да се отсрочват във времето.

Доставки на газ от "Турски поток "?

Едва през последните няколко месеца на 2018-а българското Министерство на енергетиката се усети, че е извънредно необходимо да се актуализира енергийната тактика в областта на доставките на природен газ, предвид на наближаващата основна 2020 година. Сега, при положение че Русия спре преноса на газ през Украйна по балканското направление, страната възнамерява да получава доставки на синьо гориво от Турция. Като главен снабдител евентуално още веднъж ще е Русия, само че през "Турски поток ". За задачата е значимо през идната година страната добре да си изиграе картите на интернационалната сцена и да опази личните си ползи. По-конкретно: да се водят градивни и равнопоставени диалози на държавно равнище сред България и Турция и те да са от съвместен интерес, не васални. Желанието на българите за запазване на националния интерес все по-трудно ще бъде отразено за жалост. Турците към този момент започнаха да ни извиват ръцете с обмислянето дали пък "потокът " да не мине през Гърция. По подобен метод преди време ни заобиколи "Южен поток ".

Разговорите за доставките на газ са от огромно значение и за построяването на лелеяния от премиера Борисов газов хъб "Балкан ". Този план може да се случи единствено с обезпечени доставки на гориво, както и "Булгартрансгаз " да влага едни съществени суми в газова инфраструктура. По тази скица, наподобява, ще се модернизира и газовото вместилище "Чирен ", чийто план се проточи дълго и към момента е "на трупчета ".

През 2019-а се чака също по този начин най-накрая да бъде направена действително и първата копка за газопровода сред Комотини и Стара Загора. За него се приказва от 10 години и даже Европейски Съюз отпусна на няколко пъти средства за строителството му. Нещо повече, към този момент има контрактувани доставки на синьо гориво от Азербайджан, които ще минават през оборудването, и построяването му бе планувано да завърши точно през тази година. Но след следващото закъснение в този момент стартът е отсрочен за 2021-ва.

Странното е, че до момента в който се приказва за планове на интернационално равнище, никой политик не обелва и дума за разширение на битовата газификация у нас. За преимуществата й се знае всичко, единствено че в година на избори това е една от последните точки в политическите обещания.

(Не)известният вложител за АЕЦ "Белене "

След всички въртележки последното предпочитание на държавното управление е още през 2019-а да бъде открит вложител за Втора атомна и да стартира процесът по структуриране на плана. А дружно с това и търсенето на финансиране за създаване на централата. Необходими са към 17 милиарда лева за довършването на 30-годишния,като средствата ще дойдат дружно с вложителя - по всяка възможност посредством синдикиран заем. Докато се стигне до този миг обаче, има много незнайни. Енергийният министър Теменужка Петкова към този момент изясни, че процедурата по избора на вложител ще протече в девет стадия и сигурно няма да приключи през тази година.

Нови проблеми се чака да зародят по линия на еколозите за разрешителните за плана, както и за сеизмичността на площадката. Всъщност нуклеарното лоби у нас сякаш през днешния ден е малко по-обединено във връзка с "Белене " и запазването на нуклеарната енергетика. Може би по тази причина пристигна и предлагането специалистите на АЕЦ "Козлодуй " да ръководят бъдещата нова нуклеарна мощ. Все отново се знае още какъв брой години може да работи "Козлодуй ", само че запазването на личния състав би трябвало да е главен приоритет на страната.

Поне на този стадий се обрисува вложителите в "Белене " да са двама - съветската компания "Росатом " и китайската национална нуклеарна корпорация CNNC. Те имат и нужната държавна поддръжка и финансиране. Стига Еврокомисията да не размаха пръст против някой от тези кандидати.

В нуклеарната сфера вървят и други два значими плана - модернизацията на 6-и блок на "Козлодуй ", както и построяването на Националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци. Работите и по двата вървят по проект, като обновяването на нуклеарния блок би трябвало да завърши до лятото. След това той ще получи нов десетгодишен лиценз за работа от Агенцията за нуклеарно контролиране. Хранилището пък са построява от Държавното дружество "Радиоактивни боклуци " и ще е готово към 2024-а.

Потушаването на пожарите в НЕК и Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 "

Колкото и де е неприятно, и през тази година ще се наложи да продължи офанзивата по спасяването на държавните енергийни компании. Очевидно Българският енергиен холдинг и Министерството на енергетиката още веднъж ще би трябвало да измислят финансови схеми за оцеляването на НЕК и Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 ". Въглищната централа го закъса осезаемо през предходната година поради поскъпналите квоти за замърсен въздух, които ѝ се постанова да заплаща. Прогнозите за финансовото й положение не са по никакъв начин розови и несъмнено ще се търсят способи БЕХ да й отпусне нови заеми. Другият вид е КЕВР да накара всички консуматори да заплащат посредством сметките си за ток за спасяването на въглищната Топлоелектрическа централа.

При НЕК обстановката с неналичието на пари е позната от дълго време и надали проблемите ще се разрешат вълшебен през 2019-а. Държавата трансферира част от финансовите грижи към Фонд "Сигурност на енергийната система ", само че тази мярка няма да докара до бързо излекуване на компанията, която и сега е на командно дишане и оцелява с помощта на финансовите инжекции на енергийния холдинг.

Новите зелени играчи на свободния пазар

При спасяването на енергийните мастодонти през идната година изниква и нов фактор - свободният енергиен пазар. Точно там до момента компаниите успяваха да си докарат положителни доходи. Но те към този момент няма да са монополисти в доставките дружно с АЕЦ "Козлодуй ". На тържището излизат и всички производители на зелена сила, притежаващи централи с мощ над 4 мегавата. За тази мярка би трябвало всички към този момент да са добре готови, тъй като бе заложена още преди девет месеца. Към момента обаче не са правени действителни проби да се види по какъв начин ще тръгне този пазар, включващ повече производители. Не е изключено новите промени да допринесат за още разтърсвания в цените на Българската самостоятелна енергийна борса. Такива към този момент наблюдавахме през последните няколко месеца, когато имаше интервали, в които цената на пиковата сила доближи до 200 лева./мвтч.

Подобни изкривявания основават проблеми за бизнеса и той от дълго време упорства да се построи клирингова къща към борсата. Само по този начин може да има по-голяма бистрота при покупко-продажбите.

ЧЕЗ - а в този момент накъде?

Проточилата се договорка за активите на ЧЕЗ в България ще продължи да бъде във фокуса на всички и през тази година. Там обстановката е много непредсказуема и надали през днешния ден някой би се наел да съобщи, че продажбата ще бъде осъществена в границите на 2019-а. Разбира се, това е настояването на чехите, само че не и на българските политици. След свадите около решението на Комисия за защита на конкуренцията да откаже на купувача "Инерком " да придобие активите се чака през май и съдът да вземе отношение по тематиката. Едва по-късно може да има някакво развиване. Комисията за защита на конкуренцията също ще би трябвало да прегледа още веднъж настояването на "Инерком " за придобиване на активите. Все по-вероятно наподобява българската компания да остане единствено с желанията си и може би тъкмо поради това чешката страна стартира нов кръг от договаряния - с индийската компания India Power.

По всичко проличава, че бъдещата договорка ще бъде съпроводена от политически кавги у нас. Все отново цената на тока е доста сензитивна за хората и чудесна струна за игра от страна на политическите сили. От не по-малко значение е и кой ще е доставчикът на ток на цяла Западна България.

А наредбата за сградна апаратура?

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира наскоро наредбата за формулата за дяловото систематизиране, което е основно за топлофикациите и за образуването на сметките за парно. Създадена бе работна група в енергийното министерство, която да разиска по какъв начин да се реши въпросът, само че думата й към момента не се е чула.

Драмата занапред ще се задълбочава, тъй като потребителите нямат изключително високо доверие в топлофикация, нито пък в непрозрачния метод на образуването на сметките. Задачата се утежнява и от обстоятелството, че през тази година ще има общински избори. Конкретно Столичната община не е показала особени грижи за своето топлофикационно дружество в последните години и то натрупа нови и нови отговорности към доставчика на гориво "Булгаргаз ".

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР