Една година след смъртта на съпруга ми – Георги Хрисимов,

...
Една година след смъртта на съпруга ми – Георги Хрисимов,
Коментари Харесай

Вдовица съди здравното министерство за фаталното забавяне на трансплантация за съпруга й

Една година след гибелта на брачна половинка ми – Георги Хрисимов, който кандидатства за финансиране на белодробна трансплантация в чужбина към Министерство на здравеопазването и Комисията за лекуване в чужбина, аз неговата брачна половинка Христина Хрисимова, осъждам Министерство на здравеопазването за незаконосъобразни дейности, безучастие и безпричинно бавене на процедурата по утвърждение, които доведоха до невъзможността брачният партньор ми да дочака трансплантацията. Стойността на желае е 500 000 лева

Това написа в писмо до медиите вдовицата на 43-годишния Хрисимов, който е умрял през януари 2017 година от тежко, нелечимо и нападателно заболяване на белия дроб, за което само избавление е белодробната трансплантация - идиопатична белодробна фиброза. Зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков изясни пред медиите, че работата на Комисията за лекуване в чужбина към този момент се ревизира обширно, а от през днешния ден е разпоредена инспекция и по съответния случай. Той увери, че в случай че се откри административна виновност за забавянето, виновните ще си понесат последствията, само че без към този момент да твърди, че има такава.

Разказът на вдовицата

В писмото си Христина Хрисимова споделя с детайлности по какъв начин на всяка стъпка от процедурата по кандидатстване към Комисията за лекуване в чужбина към Министерството на здравеопазването има забавяния в периодите и отсрочване, които в последна сметка лишават вярата на брачна половинка й за живот. Документите, с които индивидът кандидатства за финансиране на трансплантацията на бял дроб в чужбина, по описа на Хрисимова, са подадени на 22 юли.

През август кандидатурата му е утвърдена, само че се изискват още документи. Същото се повтаря на съвещание на комисията и през септември. През октомври към този момент се утвърждава и издаването на нужния формуляр S2 за лекуване в чужбина, както и към заплащане на предплатената сума от 30 хиляди евро към болничното заведение във Виена, където е планувана трансплантацията. След това обаче още веднъж има закъснение, тъй като от здравното министерство изискват разяснение от болничното заведение за какви действия е нужен задатъкът, споделя вдовицата. След още преписка заплащането е направено на 10 ноември.

През декември мъжът е признат за проучвания в болничното заведение във Виена и е под подозрение дали положението му разрешава трансплантацията, защото здравето му е към този момент доста влошено от напредването на заболяването и досегашнит лекувания. Няколко дни по-късно фамилията пулачава позитивен отговор, че ще може да бъде опериран откакто предприеме някои амерки за подсилване, само че по този начин и не доживява този късмет. Човекът се утежнява внезапно на 3 януари и е признат в болница. Седмица по-късно издъхва.

" Искам Министерство на здравеопазването да понесе действителна отговорност за дейностите и бездействията си! Искам членовете на комисията да понесат обществена, морална, " професионална " отговорност! Искам всички те да запомнят името на брачна половинка ми - Георги Хрисимов! Искам да ги осъдя, с цел да знаят, че гибелта на брачна половинка ми им е коствала 2 пъти повече от лекуването му, което не разрешиха да се случи! Искам да знаят, че за мен, без значение от решението на съда, те са повода за гибелта на брачна половинка ми! " - написа към края на писмото си с основни букви Христина Хрисимова. В началото тя показва и съответните имена на виновниците съгласно нея - членовете на комисията когато брачният партньор й е кандидатствал и тогавашните министър и зам.-министър: Д-р Ивелина Георгиева, проф. Николай Габровски, проф. Георги Михайлов, доцент Костадин Ангелов, доктор Мария Гичева, Стела Здравкова, проф. Любомир Спасов; и Петър Москов и Ваньо Шарков.

Отговорът на здравното министерство

Заради медийният интерес през днешния ден министерството свика незабавна конференция, на която зам.-министър Бойко Пенков разясни преди всичко, че става въпрос за " доста тежко, нелечимо и бързо разрастващо се заболяване ". Пенков изясни, че и преди този сигнал, от началото на годинана е задействата инспекция на Комисията, тъй като има проблеми със забавяния, както и известни случаи на злоупотреби от пациенти. От през днешния ден е разпоредена и инспекция по съответния случай и периодите, които вдовицата показва в писмото си.

" В момента събираме информация от лечебните заведения, в които той е бил в България и чужбина, в това число одеве ни донесоха мнението на проф. Валтер Клепетко, който е трябвало да извърши трансплантацията. За мое страдание, се удостоверява мнението на виенските лекари, че той е бил в много тежко положение и те не биха го приели никога поради общото му положение да бъде трансплантиран ", уточни Пенков и сподели писмо с днешна дата от Виенската болница от експерта, който следил Хрисимов.

Според зам.-министъра наподобява, че това е вероятната причина за забавянето - дейната преписка сред България и Виена за това дали въобще трансплантацията е оправдана. " В този случай е била доста значима точната преценка и това, което ни дават като пояснение сега, е че те са се забавили по простата причина, че са уточнявали прецизните показания може ли да се направи белодробна трансплантация и тя ще има ли изгода за индивида. Това е била една от аргументите - непрестанно разменяща се преписка сред България и Виена по отношение на показанията за трансплантация ", изясни Пенков.

" Документите са подадени през август и при започване на ноември към този момент е имал S2 направление, в това число и превод на средства. Забавянето - това е миг, който желаеме да разберем - кой тъкмо не си е приключил работата от администрацията, с цел да може да понесе следствията. Това е наша вътрешна работа и се надявам, че министърът ще бъде праволинеен ", сподели още зам.-министърът.

На въпроса за какво е било належащо да се желае спомагателна информация за предназначението на предплатеното заплащане от 30 хиляди евро, което също е лишило време, поради че бил публикуван формуляр S2, който покрива в огромна степен цялото лекуване, Виена е поискала в допълнение 30 хиляди евро като депозит и министерството е пискало да разбере за какво.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР