Една година след шумното си влизане в германския парламент, крайнодясната

...
Една година след шумното си влизане в германския парламент, крайнодясната
Коментари Харесай

За една година германската крайна десница разтърси политическия живот в страната

Една година след шумното си влизане в немския парламент, крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " раздруса умерения до този миг политически живот в страната, трансформирайки парламентарните диспути в конфликти.

Антимигрантското придвижване, което в последните социологически изследвания се подрежда на второ място по поддръжка измежду гласоподавателите (18 % от тях биха дали своят вот за " Алтернатива за Германия " на парламентарни избори) след Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, трансформира канцлерката в обект на рецензиите си и се възползва от явното отслабените й политически позиции при започване на следващия й мандат, който има възможност да се окаже финален за нея.

На 24 септември 2017 година се случи " исторически прелом ", написа всекидневникът " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". На парламентарните избори, единствено четири години след основаването си, крайнодясната националистическа партия завоюва 12,6 % от гласовете.

Със своите 92 депутати " Алтернатива за Германия " в този момент е най-голямата опозиционна мощ в Бундестага.

Конфронтация

Оттогава " парламентарната просвета е белязана от борби повече отпреди. Другите обединения не възприемат " Алтернатива за Германия " като естествена политическа партия, а в Бундестага тя и не се държи напълно като такава ", сподели пред Франс прес политологът от Свободния университет в Берлин Паул Нолте.

Под стъкления купол на Бундестага досегашният по-скоро консенсусен звук на дебатите отстъпи мястото си на крясъци, нападки, обиди и апели към съблюдаване на реда от страна на строгия ръководител на долната камара на немския парламент Волфганг Шойбле.

" Те трансформираха всекидневния метод на говорене с изречения като " миграция на ножове ", " бежанска вълна " и " бежански туризъм ", написа във " Франкфуртер алгемайне цайтунг " депутатката от Зелените Ренате Кюнаст, съгласно която тази смяна е " по-голяма и по-значителна даже от обединяването на Германия ".

" Алтернатива за Германия " признава, че следва такава тактика. " Словесните провокации сигурно са една от нашите отличителни черти ", сподели пред Франс прес депутатът от крайнодясната партия Рене Шпрингер.

През пролетта, по време на съвещание на Бундестага, парламентарната група на " Алтернатива за Германия " уважи с минута безмълвие паметта на Сузана Фелдман - момичето, за което се подозира, че е било изнасилено и убито от иракски емигрант с отхвърлена молба за даване на леговище. Убийството провокира голям публичен отзив и повдигна нови въпроси за миграционната политика на държавното управление, които публично бяха сложени на дневен ред.

Депутатите на " Алтернатива за Германия " настояват също по този начин, че са обект на " омразата и груповите набези " (термини, свързани със скорошното принуждение на крайната десница против чужденци в Кемниц) на останалите партии.

Когато депутатът социалдемократ Йоханес Карс ги назова " отвратителни ", цялата парламентарна група на " Алтернатива за Германия " напусна пленарната зала.

Страстите превзеха и депутатите съперници на партията. Темпераментният някогашен ръководител на Европейския парламент Мартин Шулц назова народните представители от " Алтернатива за Германия " " купчина тор от историята " и разкритикува завръщането на " фашизма ".

" Истерия "

" Словесните нападки разкриват известна нервност измежду обичайните партии ", съобщи Рене Шпрингер, който бе наименуван " нацист " от различен народен представител.

Тонът им става по-трезв по отношение на нас по време на съвещанията на парламентарните комисии, когато няма камери, твърди Шпрингер.

Някои депутати от крайната десница " наподобяват отегчени " и показват слаб интерес към по-техническата работа на Народното събрание, написа във всекидневника " Зюддойче цайтунг " представителят на Свободната демократическа партия Марко Бушман.

В продължение на година " Алтернатива за Германия " бе постоянно упреквана, че не разполага с опитни политици, които да схващат от работата с документи и механизмите на Бундестага.

" Има какво още да се желае във връзка с професионализма ", признава един от депутатите на партията.

Някои народни представители изпитаха огромни усложнения с намирането на парламентарни помощници заради дребния брой искащи името им да се свързва с " Алтернатива за Германия ".

Въпреки това " парламентарната група на " Алтернатива за Германия " се оказа по-стабилна, здрава и сплотена от прогнозите на някои хора ", счита политологът Паул Нолте.

Въпреки вътрешнопартийните битки за власт, ръководителят на партията Александер Гауланд съумява " да упражни надзор върху най-екстремистките и близки до неонацизма трендове ", твърди Нолте.

/БТА/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР