Една година след като канцлерът Олаф Шолц обяви войната в

...
Една година след като канцлерът Олаф Шолц обяви войната в
Коментари Харесай

Как войната в Украйна променя Германия

Една година откакто канцлерът Олаф Шолц разгласи войната в Украйна за преломен миг, немската отбранителна политика не е съумяла да вземе завоя. Но в енергетиката Берлин се задейства стремително и се приспособява надалеч по-бързо и гъвкаво от упованията. Ако Европейски Съюз желае да стане военно ефикасен и кадърен да се пази против стопански напън, Берлин би трябвало да поведе останалите. Една година откакто канцлерът Олаф Шолц разгласи войната в Украйна за преломен миг, немската отбранителна политика не е съумяла да вземе завоя. Но в енергетиката Берлин се задейства стремително и се приспособява надалеч по-бързо и гъвкаво от упованията. Ако Европейски Съюз желае да стане военно ефикасен и кадърен да се пази против стопански напън, Берлин би трябвало да поведе останалите.
Само три дни откакто Русия нахлу в Украйна, немският канцлер Олаф Шолц застана на трибуната на Бундестага и разгласи, че протичащото се е епохална смяна. Терминът, който той употребява, беше Zeitenwende - исторически преломен миг. И даде обещание да преобрази отбранителната и външна политика на Германия в сходство с новия свят.

В програмната си тирада определеният едвам два месеца по-рано канцлер социалдемократ, чиято партия от десетилетия проповядва благоразположеност към Русия, жигосах експанзията и съобщи цялостна поддръжка за Украйна. Също по този начин даде обещание да постави завършек на енергийната взаимозависимост на Германия от Русия. Но най-важното обръщение беше, че най-голямата и богата страна в Европейски Съюз най-сетне ще стартира да се отнася съществено към защитата и сигурността . Шолц даде поръчка за основаването на специфичен фонд за Бундесвера в размер на 100 милиарда евро - двойно по-голям от годишния боен бюджет. И се ангажира Германия да стартира да харчи за защита годишно повече от 2% от Брутният вътрешен продукт (цел, сложена на страните от НАТО, която Берлин непрекъснато не изпълнява).
Реклама

Повече от година по-късно въпросът до каква степен са стигнали оповестените тектонични промени няма еднопосочен отговор. Както отбелязва в собствен разбор Констанце Щелценмюлер от Brooking Institution, завоят в немската политика е действителен, само че недостатъчен; и " Zeitenwende е за немската защита това, което е котката на Шрьодингер за квантовата механика - по едно и също време е и не е ". А залогът е огромен и надалеч не касае единствено Германия - в случай че Европейски Съюз желае да стане военно ефикасен и кадърен да се пази против стопански напън, Берлин би трябвало да поведе останалите.
Големият танкер прави поворот
" Германия е като голям танкер, който се пробва да направи завой на 180 градуса. Ако го направи прекомерно бързо, може да се счупи. " С това пояснение Дитмар Нитан, народен представител от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и член на комисията по външни работи в Бундестага, се опита неотдавна да отбрани държавното управление на Шолц от рецензиите, че е основало упования, които не извършва, и по този начин пропуща исторически късмет.

Действително за страна с историческата обремененост и политическата комплексност на Германия внезапните обрати не са изключително реалистични. А и при цялото неодобрение измежду немските съдружници от предпазливостта на Шолц през миналата година в действителност се случиха до неотдавна немислими неща.
Реклама
Страна, за която изпращането на оръжие в зона на спор беше безусловно табу за обществото и неписан политически закон, в този момент е третият максимален снабдител на въоръжение за Украйна след Съединени американски щати и Англия и приносът й досега се прави оценка на 2.3 милиарда евро. Общата помощ (финансова, филантропична и военна) на Германия за Украйна възлиза на 13.3 милиарда евро и отстъпва единствено на предоставената от Америка. А откакто на 25 януари Берлин утвърди изпращането на немски танкове Leopard за Украйна, Шолц даже може да си разреши да размахва пръст на страните, които месеци наред го упрекваха за мудните му дейности, а в този момент самите те не съумяват да доставят своите танкове.

По-големият и по-дългосрочен проблем е отчайващото положение на немските въоръжени сили . И забавянето на трансформацията им не може да бъде извинено толкоз елементарно, колкото обстановката с танковете за Украйна, където Шолц имаше потребност от време, с цел да приготви публичното мнение.

Десетилетията на нищожни вложения са оставили тогавашната най-голяма сухопътна военна мощ в Европа с ръждясали танкове, които не могат да се движат, необслужвани самолети, които не могат да летят, и деморализирани бойци, обитаващи неподдържани казарми с мухлясали бани. Според оценки, представени от немските медии, Бундесверът има годни боеприпаси за едвам два дни натоварен спор. Възстановяването на запасите до съответни равнища би коствало 20 милиарда евро, а военните доставки за Украйна още повече ускоряват дефицита. Годишният отчет за положението на Бундесвера, оповестен при започване на седмицата, установи, че в случай че обновяването на въоръжените сили върви с актуалните темпове, ще са нужни 50 години, с цел да бъде приключено . " На Бундесвера му липсва от всичко по доста. След 24 февруари 2022 година неналичията са още по-големи - в образованието, в личния състав, в оборудването ", съобщи парламентарният комисар по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогл, която показа отчета. И прикани новият специфичен фонд да бъде утроен до 300 милиарда евро.

Всъщност въпросният фонд от 100 милиарда евро беше основан предишния май и една трета от него към този момент е разпределена за най-различни нови оръжейни системи. Но досега нито цент от парите не е действително изхарчен. Повечето наблюдаващи упрекват за затлачването на превъоръжаването някогашния боен министър Кристин Ламбрехт, която Шолц остави на поста близо година след началото на войната макар поредицата от гафовете и очевидната й (за всички останали) неприспособимост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР