Една година след като България успя да откупи портрет на

...
Една година след като България успя да откупи портрет на
Коментари Харесай

ФБР разследва мистериозен златен медальон на хан Омуртаг

Една година откакто България съумя да откупи портрет на княз Александър I Батенберг и скъпи предмети от търг, проведен от аукционна къща във Виена, още веднъж на търг, само че този път в Ню Йорк, се предлага находка, обвързвана с различен държател от българската история – златен медальон с облика на хан Омуртаг, написа вестник Сега.

Цената на портрета и трите подноса, купени във Виена, общо с таксите бе малко над 80 000 лева Цената, за която се продаде медольона на Омуртаг бе 47 500 $ (83 256 лева.). Но за разлика от януари 2019 година, в този момент министърът на културата не отиде в Ню Йорк да купи може би (без)ценната находка. И за разлика от виенският портрет на Батемберг, в министерството

не знаят нищо за произхода на омуртаговия медальон .

Историците считат, че при царуването на Омуртаг (814-831) този медальон от злато с размерите на монета от 50 стотинки е изпълнявал същите функционалности като медалите и ордени, раздавани от днешните управници, само че в доста по-малки количества. От 17-годишното царуване на Омуртаг до нас са стигнали най-вече два или три такива медальона — а единствено за осем години като президент Георги Първанов е връчил 844 ордена и медали.

Първият медальон на Омуртаг е открит през 1905 година в региона на село Белоградец, покрай Плиска, столицата на хана - само че през днешния ден неговото местоположение е незнайно. За него знаем от Карел Шкорпил, основателят на българската археологическа просвета, който не е имал време да го снима, само че е съумял да направи линеарна рисунка. След това следите му се губят. Вторият е открит 70 години по-късно при разкопки на западния скат на Царевец, Велико Търново и сега се намира в Археологическия музей в София. Доскоро се смяташе, че той е единственият в света с известно местонахождение.

В горната си част медальонът от Ню Йорк има примка за окачване - напълно същата се вижда и на рисунката на Шкорпил, тъкмо над кръста на короната на Омуртаг. Така че не е изключено изчезналата находка, за която оповестява Шкорпил, да се окаже експонатът от търга в Ню Йорк. А не е изключено и медальонът в Ню Йорк да е фалшификат.

На въпрос в студиото на bTV дали медальонът от търга е достоверен и по какъв начин се е оказал зад океана, гл. инсп. Ангел Папалезовов, шеф бранш „ Културно-исторически полезности “ в ГДНП, отвърна, че отговори на тези въпроси би трябвало да дадат американската прокуратура и експертите от ФБР.

Българските управляващи желаеха медальонът да бъде свален от търга,

с цел да се създадат нужните експертизи. От началото на месец декември ние водим дейна преписка с американските управляващи, само че към момента нямаме безапелационни данни дали експонатът е достоверен. Има данни за някакви нарушавания и тъкмо поради това американската прокуратура е почнала следствие, в което взе участие и ФБР “.

И “Сега” се свърза с инсп. Папалезов с въпроса откакто търгът към този момент е извършен и медальонът продаден, дали това не е ли краят на напъните да бъде върнат на България?

„ Не е наложително – отговори Папалезов. - Дори и към този момент медальонът да има нов притежател, той ще би трябвало да изчака края на следствието, с цел да може да влезе във притежание. Засега топката остава в американската прокуратура “.

—————-
На уеб страницата на аукциона в Ню Йорк медальонът е разказан по този начин:

„ България, Първа империя. Омуртаг. Канаюбиги, 814-831. Златен медальон (22mm, 3.07 g)„

„ С корона, драпирана дреха, бюст в анфас, държащ кръст и акакия (кожена торбичка с пръст, носена в лявата ръка от византийските императори в символ на примирение - пръстта сочи от кое място идва индивида и къде се връща след гибелта си). Леко изхабяване на гърба. С прикрепена истинска примка за верига. Вероятно третият прочут екземпляр„.

А ето и някои извадки от историческите данни и пояснения, показани на същия уебсайт:

За България

„ Българите са били не доста здрава конфедерация от VII в. и мощ, с която съседите им е трябвало да се преценяват. Отношенията сред византийците и българите не постоянно са били сърдечни и през 811 година кан Крум обезглавява Никифор I, прави от черепа му чаша и обсажда Константинопол”.

За Омуртаг

„ Крум умира при рухване от кон, а пет години по-късно, синът му Омуртаг, става хан. Достойнствата на Омуртаг и военните му умения са маркирани от доста византийски историци негови съвременици като Йоан Скилица, само че е ясно, че той е бил и ловък посланик, сключил дългогодишен кротичък контракт с византийците (и нараснал територията на България)„.

За Плиска

„ Обезпечил мира с най-могъщия си комшия, Омуртаг се открива в Плиска където българските и византийски архитекти и занаятчии украсяват неговата замък с богато орнаментика, в това число и с каменни лъвове на входовете. Разрастването на Плиска от малко селце до владетелски център донася на Омуртаг купата „ Строител “.

За медальона и изображенията

„ Тази просперираща нова и мирна нация се нуждаела от интернационално самопризнание и с цел да си го обезпечат нейните владетели вършат това, което други народи са правили хилядолетия преди тях - взаимстват доста от изображенията на по-известната и по-мощна прилежаща страна. По това време българите не са били християни - в действителност интензивно са преследвали християните, само че заради тясната обязаност властта с религията във Византия, християнската изразност и език се появяват върху изображенията на техните лични владетели.

Въпреки ясно изразената християнска/византийска образнос на този медальон, Омуртаг се разпознава посредством надписа като " кана(с)убиги " (транслитерирано като „ кана ювиги”, прабългарски термин с не напълно обяснен генезис, който в недодялан превод значи „ даден от Бог “. Използването на надписа е в контраст на византийската фраза ὁ ἐκ τοῦ θεοῦ ἄρχων (владетел от Бога), само че няма нито един християнската или римска натовареност, която върви с други византийски трофеи или изображения.

Известни са единствено два екземпляпа на този тип златен медальон на Омуртаг. Първият е оповестен от Карел Шкорпил през 1905 година и е открит в региона към столицата на Омуртаг, Плиска. Очевидно не е останал в учения, който не е съумял да го снима, а е направил единствено линеарна рисунка.

Двата медальона са с идентичен диаметър (22 мм), само че софийският няма примка, макар че има следи от такава. Медальонът в София и медальонът в Ню Йорк наподобява са направени от една и съща матрица; няма причина да се допуска, че и медальонът от 1905 година е бил с различен генезис. Всъщност опцията нюйоркският образец и оповестеният от Шкорпил през 1905 година да са еднакъв, не може да се пренебрегне: медальонът на Шкорпил е леко погрешен кръг, извънредно сходен на леко неправилния кръг на този от търга. Може ли да са еднакъв? Въпреки това, даже и да не, това въпреки всичко значи, че този е третият прочут образец и едвам вторият с известно местонахождение„.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР