Една година Америка не може да демонстрира ефективността на наземната

...
Една година Америка не може да демонстрира ефективността на наземната
Коментари Харесай

Защо САЩ искат да подновят преговорите по СТАРТ с Русия?

Една година Америка не може да показва успеваемостта на наземната част от нуклеарната си триада

В обръщението си в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк в навечерието на откриването на конференцията на Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие (ДНЯО) президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че неговата администрация е подготвена оперативно да стартира договарянето на нова система за надзор на оръжията с Русия. А на 3 август заместник-държавният секретар по контрола на въоръженията Бони Дженкинс разгласи, че Съединените щати биха желали да подпишат нов документ с Русия, който да размени Договора за ограниченията за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ).

Защо по този начин внезапно?

През 2010 година Москва и Вашингтон подписаха Договора за редуциране и ограничение на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ), който лимитира броя на разположените нуклеарни бойни глави и техните носители. През януари 2021 година Владимир Путин и Джо Байдън се съгласиха да удължат това съглашение за пет години, до 2026 година, а през юни започнаха двустранен „ разговор за стратегическа непоклатимост “. Делегациите съумяха да проведат два кръга договаряния лице в лице, след което процесът замря. След началото на СВO, Съединени американски щати оповестиха прекъсване на присъединяване си в разговора.

Какво следва в този момент?

Сега Съединени американски щати отстъпват на Русия в региона на нуклеарните оръжия. Състоянието на тяхната нуклеарна триада е под въпрос. В Съединените щати в действителност няма триада, защото нейната основа - 400 наземни междуконтинентални балистични ракети Minuteman III, основани през 70-те години на предишния век, не са в положение освен да преодолеят системата за противоракетна защита на Русия, само че даже да се изстрелят от шахтите си.

Миналия януари началникът на стратегическото командване на Съединени американски щати, адмирал Чарлз Ричард, сподели: „ Невъзможно е да се удължи животът на Minuteman III. Това нещо е толкоз остаряло, че в някои случаи инженерните чертежи към този момент не съществуват, а там, където имаме чертежите, те изостават с към шест генерации от индустриалния стандарт. “

По думите на адмирала, тези инженери, които биха могли да се ориентират и да схванат тези чертежи, от дълго време са мъртви. По-късно, в изявление за The National Interest, заместник-председателят на JCS военачалник Джон Хайтен сподели, че „ след 2030 година шестдесетгодишната ракета MM стартира да се разпада “.

На 5 май 2021 година военновъздушната база Ванденберг в Калифорния не съумя да изстреля ракета Minuteman III. Неизправна електроника. Това не беше първият отвод - по-рано електрониката неведнъж забраняваше излизането на ракети от шахтите. След началото на СВО, американците отложиха тестовото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III, планувано за 2 март, обяснявайки това с нежеланието си да изострят в допълнение връзките с Москва. Месец по-късно обаче изстрелването най-сетне беше анулирано със същото съображение.

„ Политическата аргументация за анулацията на тестванията наподобява доста неубедителна. Такива изстрелвания се приготвят дълго време и посредством системата за продан на информация NOTAM страните се уведомяват авансово за ограничението на въздушната навигация по избран маршрут. От обстоятелството, че Съединените щати биха направили от дълго време планувано изстрелване, нищо нямаше да се промени”, написа Forbes.

Последното сполучливо изстрелване на Minuteman III се състоя през август 2021 година Съединените щати нормално организират две тестови изстрелвания годишно. Оказва се, че през цялата година Съединени американски щати не могат да показват успеваемостта на наземната част от своята нуклеарна триада. Minuteman III не е подготвен даже за тестови изстрелвания, да не приказваме за бойна работа.

През 2016 година стартира създаването на наследника на Minuteman III, ракетата LGM-35A Sentinel или " Guardian ". На 6 юли 2022 година първото изпитателно изстрелване на Guardian приключи с крах. Това оповестиха представители на Военновъздушни сили на Съединени американски щати във военновъздушната база Ванденберг, откъдето е изстреляна ракетата.

Според американската войска, ракетата, предопределена да достави нови нуклеарни бойни глави Mk21A с мощ минимум 300 килотона до задачата, е избухнала 11 секунди след изстрелването. „ Повредата на американска междуконтинентална балистична ракета директно след политане акцентира по-широки проблеми със стратегическите нуклеарни качества “, написа списание MIlitary Watch.

Разногласия измежду американците има и с въздушния съставен елемент на нуклеарната триада. „ Докато американските бомбардировачи B-2 не престават да страдат от ниска оперативна подготвеност и би трябвало да бъдат изтеглени от употреба десетилетия предварително, B-21, предопределен да ги размени, и по-проблемните B-1B са изправени пред обстоятелството, че техните първите полети бяха неведнъж отлагани. “

Нещата също са зле и с наземната система за противоракетна защита Ground-based Midcourse Defense (GMD). Четири дузини ракети GMD „ не са задоволителни, с цел да отхвърлен даже пълномащабен севернокорейски удар, да не приказваме за удара на китайските междуконтинентални балистични ракети “ (и още повече – в случай че са руски).

Новите съветски междуконтинентални балистични ракети " Сармат ", които към този момент започнаха да влизат във войските, заради високата скорост при изстрелване, могат да избегнат откриването от системите за противоракетна защита, споделя основателят на ракетата " Сармат ", генералният конструктор на Държавния ракетен център им. М.В. Макеева Владимир Дегтяр. Подобни високоскоростни характерности, по неговите думи, се реализират посредством потреблението на неповторим мотор с течно гориво, който отличава Сармат от американските балистични ракети с твърдо гориво.

„ По някои въпроси американците имат проблеми освен с финансите. Разработването на ново потомство бойни глави е обвързвано със основаването на нови плутониеви ядра, които, както се оказа, малко хора могат да създадат. Говорейки на теоретичен диалект, в Съединените щати има дефицит на пълномощия и личен състав “, написа „ Руски боен обзор “.

Поради това ракетите Sentinel ще бъдат оборудвани с остарелите бойни глави W-87, някои от които бяха оттеглени през 2005 година, а останалите са сложени в носовите конуси на Minuteman III.

От особена угриженост за американските анализатори е фактът, че Русия, Китай и Северна Корея са „ приели на въоръжение ракети с хиперзвукови планиращи летателни блокове “.

Русия към този момент е употребила хиперзвукови ракети по време на СВО. Руските комплекси " Кинжал " и " Циркон " сега са безусловно оръжие, от което няма отбрана: нито една от съществуващите системи за ПРО не може да ги прихване.

Изоставането на Съединени американски щати охлади горещите глави в Пентагона и Белия дом. Преди това те оперираха с концепцията за „ допустими вреди “ от нуклеарен удар: когато в Съединените щати загинат няколко милиона души, до момента в който Русия ще има на порядък повече загуби. При настоящето нуклеарно статукво това към този момент не е по този начин.

Оттук и предлагането на американските управляващи към Русия за подписване на нов контракт СТАРТ. Предложение, направено от позиция не на силата, а на слабостта.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР