Една футболна среща е на път отново да разпали страстите

...
Една футболна среща е на път отново да разпали страстите
Коментари Харесай

Радостта, която разгневи Сърбия

Една футболна среща е на път още веднъж да разпали пристрастеностите на Балканите. Двама швейцарци с албански корени се подиграха на сърбите, които са покрай отпадане от Световното състезание по футбол в Русия.

Вчера в Калининград Швейцария победи балканците с 2:1. Победните голове бяха маркирани от Джердан Шакири и Гранит Джака – етнически албанци, израснали в Швейцария. Двамата отпразнуваха головете, употребявайки албанския националистически знак – орелът.

Политиката се придвижи на футболния терен, което не беше и толкоз ненадейно. Джердан Шакири е роден в Косово – някогашната сръбска провинция, оповестила самостоятелност през 2008 година, която Белград отхвърля да признае. Напрежението сред Косово и Сърбия остава високо. Бащата на Гранит Джака пък е бил вкаран в пандиза в някогашна Югославия за пропаганда за независимостта на Косово. Самият футболист е споделял, че неговият татко е бил пребиван зад решетките.

Треньорът на швейцарския народен тим Владимир Петкович съобщи след срещата, че политиката и футболът в никакъв случай не би трябвало да се смесват. Думите му обаче са единствено констатация – действителността е, че политиката слезе на футболния терен, от който елементарно се насочат политически послания към милионите фенове по целия свят.

Сърбите дадоха отговор на провокацията. Нападателят Александър Митрович попита „ за какво Шакири не играе за Косово, в случай че я обича толкоз “. Сръбският треньор обаче отхвърли коментар по тематиката след загубата на неговия отбор. Швейцария ще се класира за осминафиналите на Мондиала, в случай че победи Коста Рика в последния мач от групата. Сърбия има надалеч по-тежка задача – дуел против петкратните международни първенци Бразилия.
Снимка: БТА/ AP
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР