Една фалшива новина беше споделена от един депутат в мрежата,

...
Една фалшива новина беше споделена от един депутат в мрежата,
Коментари Харесай

Експерти обясниха феноменалния ефект от фалшивата новина на Таско Ерменков за отровената вода в София

Една подправена вест беше споделена от един народен представител в мрежата, само че това се оказа задоволително, с цел да провокира ужас и страхове в доста хора. Медийния специалист Георги Лозанов и доцент Харалан Александров разясниха какво се е случило по-късно.

Слухът за нечистата вода се трансформира вест, освен това подправена, с помощта на това, че тя мина през профила на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков. Това стана ясно от думите на Лозанов, който разяснява смута измежду софиянци, провокиран от погрешната информация за качеството на питейната вода в столицата, публикувана от соцдепутата.

" Преди Таско Ерменков да я трансформира във подправена вест, въпросната информация е обикаляла към седмица в интернет пространството, само че тя не е довела до суматоха и терзания измежду жителите на столицата. „ Фалшивата вест съумява да провокира някакви всеобщи настройки. В случая, паники и страхове “, акцентира той.

По думите на Харалан Александров, подправената вест на Таско Ерменков е попаднала в полезрението на неговия проучвателен екип. „ Получи се нещо доста забавно, което удостоверява теорията ми, че подправените вести, слуховете, паниките и страховете се материализират при неявяване на престижи, че задачата на престижа е да верифицира, да разколебае и разобличи подправената вест. Изглежда в България престижите са толкоз провалени, че има парадоксалния резултат - сега, в който застанат зад избран слух, той да се интерпретира като подправен. Това се случи с хората, които бяха достоверно са разтревожени – сега, в който Ерменков удостовери слуха, те внезапно се успокоиха “, изясни Александров.

По думите му, намесата ба депутата от Българска социалистическа партия е имала „ безусловно абсурден “ резултат. „ Той оказа помощ, може би по неправилните аргументи, за това да се успокои публиката, тъй като те считат, че нещо, което е казано от политик, е с извънредно ниска степен на надеждност “, сподели още Александров.

Александров също означи, че разпространението на сходни подправени вести може да бъде доста рисково за здравето на хората, тъй като, в тази ситуация, човек може да се изплаши от качеството на водата, да спре да пие и съществено да се обезводни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР