Една древна българска традиция, водеща началото си от траките, ще

...
Една древна българска традиция, водеща началото си от траките, ще
Коментари Харесай

Хилядолетната традиция на маскарадните кукерски игри - тази седмица в Megami Club – Hotel Marinela

Една антична българска традиция, водеща началото си от траките, ще оживее на 25,26 и 27 януари на сцената на Megami Club – Hotel Marinela. Обичаят „ Сурва “ се свързва с празнуването на дните на тракийския господ на веселието Дионисий и посрещането на земеделската нова година. Запазен е в множеството страни от Южна и Централна Европа, като у нас Кукеровден се отбелязва на Сирни Заговезни в Източна България, а в Западна - сред Коледа и Богоявление. Кукерите, наричани още старци, бабугери, чауши, станчинари, сурати, джамалари и други, са мъже с маски на главите, с чанове на пояса и най-често - с кожуси с козината на открито. Маскирани като зверове или присъщи персонажи, техните придвижвания и танци по улиците и в домовете имат заклинателно значение – да прогонят неприятните сили и да донесат изобилие и здраве.



Партитата „ Time Travel “ в Megami Club – Hotel Marinela съответстват с най-големия на Балканите интернационален фестивал на маскарадните игри „ Сурва 2018 “ в град Перник (26-28 януари), който започва през 1966 година, а от 1985-а насам е с интернационален статут. Тази година на феста се чакат към 6000 кукери от над 100 маскарадни групи от всички региони на България, както и от Европа, Африка и Азия.



На 25,26 и 27 януари клиентите на Megami Club – Hotel Marinela ще видят една съвременна интерпретация на празника „ Сурва “ с присъединяване на балет Megami, Acrobatic Air Show и отбор „ Чинари “.

Емануела ще бъде посетител реализатор в четвъртък (25 януари), Преслава – в петък (26 януари), а в събота (27 януари) е обичайното DJ party. Шоуто, подправено с доза чудо и вяра, ще бъде само по рода си и незабравимо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР