Една детска градина се обявява за защитена, когато нейното закриване

...
Една детска градина се обявява за защитена, когато нейното закриване
Коментари Харесай

Защитените детски градини получават допълнително 19 или 21 хил. лв.

Една детска градина се афишира за предпазена, когато нейното закриване би довело до това минимум осем деца в наложителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра отвън обитаемото място, в което живеят. Това е един от критериите за включването й в листата на предпазените, които държавното управление одобри на съвещанието си през днешния ден. Другият случай, в който тя става предпазена, е в случай че най-малко на пет деца се постанова да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или учебно заведение, което провежда предучилищно образование, прецизират от държавния пресцентър.

Защитените детски градини ще получават в допълнение финансиране от 21 хиляди лв. за градина в планински регион и 19 хиляди лв. за останалите.Критериите за оповестяване на предпазено учебно заведение са разнообразни за другите степени на обучение. Училище, което образова от първи до седми клас, става предпазено, ако, в случай че бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 деца ще би трябвало да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото учебно заведение. От осми до десети клас учебното заведение влиза в листата, в случай че минимум 15 възпитаници ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната дотация за тези учебни заведения е 32 хиляди лв. за планински регион и 29 хиляди лв. за останалите.

Най-малко четири деца в наложителна предучилищна възраст от друго обитаемо място би трябвало да се образоват в детска градина, с цел да бъде тя оповестена за средищна. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или учебно заведение, което да провежда наложително предучилищно обучение. Също по този начин градината би трябвало да е на минимум разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се вкарва, тъй като в планинските региони неведнъж по-краткият път е без асфалт, а в полза на децата е да пътуват при безвредни условия до градината или учебното заведение.

Най-малко 10 пътуващи възпитаници в наложителна учебна възраст от други обитаеми места би трябвало да има в учебно заведение, което кандидатства за статут на средищно.

Списъците на средищните и предпазени детски градини и учебни заведения се актуализират всяка година по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. В това за средищните би трябвало да има информация за броя на обучаваните деца и възпитаници, за маршрутите на пътешестване и положението на пътната мрежа. За учебните заведения би трябвало да се уточни какви са опциите за обезпечаване на целодневната организация на образователния ден, както и за обезпечаване на обедното хранене.

За пътуващите деца се обезпечава безвъзмезден превоз, като за тези от 1 до 4 клас наложително има придружители.

Предложенията за предпазени учебни заведения и детски градини пък би трябвало да съдържат претекстове за нуждата от включването им в листата и данни за броя на децата. Необходимо е и да бъде посочена информация дали учебното заведение или градината подхождат на критериите, разказани в постановлението.

В момента в България има 765 средищни и 142 предпазени учебни заведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР