Една четвърт от населението на планетата ни или около 1,8

...
Една четвърт от населението на планетата ни или около 1,8
Коментари Харесай

Една четвърт от човечеството под заплаха от наводнения

Една четвърт от популацията на планетата ни или към 1,8 милиарда души е застрашено от съществени наводнения, като на първа линия са бедните страни, съобщи Франс прес, базирайки се на резултатите от изследване, оповестено в сп. " Нейчър къмюникейшънс ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Изследването комбинира сведения за риска от наводнения от реки, превалявания и морета с данни от Световната банка за разпределението на популацията и бедността.

Резултатите демонстрират, че почти 23% от популацията на света са директно изложени на наводнения, които се случват един път на 100 години, с дълбочина над 15 сантиметра, От тях 780 милиона живеят с по-малко от 5,50 $ дневно.

В Източна и Южна Азия, в това число Китай и Индия, живеят 1,24 милиарда души, изправени пред тази опасност.

" Това крие огромни опасности за живота и препитанието, изключително за най-уязвимите групи от популацията ", се показва в изследването. Близо 90 % от застрашената популация живее в небогати страни или страни със междинни приходи.

Според откривателите към 12% от международния Брутният вътрешен продукт през 2020 година е концентриран в рискови региони. Те предизвестяват, че разглеждането единствено на паричния аспект може да докара до пристрастия, защото вниманието се концентрира върху богатите страни и икономическите центрове.

" Страните с ниски приходи са непропорционално изложени на риск от наводнения и са по-уязвими за пагубни дълготрайни въздействия, се споделя в изследването на Юн Рентшлер от Световната банка и сътрудниците му.

Настоящото изследване дава първата световна оценка на връзката сред излагането на риск от наводнения и бедността, отбелязва Томас Макдермот от Националния университет в Голуей, Ирландия, в съпътстващ обявата в сп. " Нейчър къмюникейшънс " коментар.

Изследователите предизвестяват още, че климатичните промени и неприятно плануваната урбанизация ще усилят тези опасности през идващите години.

Безпрецедентни наводнения сполетяха Китай през юни, като над 500 000 души бяха превантивно разселени. През същия месец проливни мусонни дъждове лишиха живота на повече от 100 души в Бангладеш и предизвикаха наводнения, които сложиха над седем милиона души в бедствено състояние.

Според учените климатичните промени вършат проливните дъждове по-чести и интензивни по целия свят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР