Една четвърт от домакинствата в ЕС не са могли да

...
Една четвърт от домакинствата в ЕС не са могли да
Коментари Харесай

Войната в Украйна изостри енергийната бедност в ЕС

Една четвърт от семействата в Европейски Съюз не са могли да си разрешат съответно да отопляват, охлаждат и осветяват домовете си през 2019 година Войната в Украйна още повече изостря така наречен енергийна беднотия в Европа, написа Politico.

Руската инвазия дружно с по-ранните ценови трендове подвигнаха цената на силата в Европейски Съюз с 40% през март по отношение на същия интервал предходната година. Когато към това се прибави скокът в инфлацията, още повече хора могат да се окажат в категорията " енергийна беднотия ".

" Тази война накара хората да осъзнаят, че е доста елементарно техният статут да се промени и да станат енергийно небогати. Покачването на цените в действителност направи тези хора по-многобройни ", споделя Дора Биондани от Европейския съвет по енергийна беднотия - ръководена от Европейски Съюз самодейност, която работи с локалните държавни управления по въвеждането на подобряващи ситуацията на европейците енергийни ограничения.
Реклама Мерките на Европейски Съюз
С увеличението на сметките за семействата поради поскъпналия газ деятели упорстват европейските държавни управления да се намесят. Европейски Съюз към този момент предприе ограничения, само че мнозина считат, че те не са задоволителни. В своя проект за превъзмогване на зависимостта от съветската сила блокът даде обещание да вдигне задачите за енергийна успеваемост от 9% на 13% до 2030 година Но в същото време Брюксел приканва европейците към икономии, като " изгасят лампите ", " карат по-икономично " и " употребяват по-рядко климатиците ".

" Отговорът на Европейски Съюз наподобява извънредно несъответстващ по отношение на всекидневието и финансовите ограничавания на милиони жители, които в действителност сега използват извънредно малко сила ", показва Марта Майерс от европейската коалиция " Право на сила ". Коалицията е отправила своите претенции към еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон през март, в това число страните в Европейски Съюз, да таксуват спомагателната облага на фирмите в бранша на изкопаемите горива.

Същевременно кметовете в Европа се задействат. Сдружението на кметовете - група от над 10 000 кметове в Европейски Съюз, неотдавна основа показател на енергийната беднотия в Европейски Съюз, който ще помогне на политиците да съпоставят енергийната беднотия на локално ниво и да споделят ефикасни практики. Кметовете показаха лист с 10 претенции към зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, в това число повече средства за битка с енергийната беднотия.
С увеличението на сметките за семействата поради поскъпналия газ деятели упорстват европейските държавни управления да се намесят Източник: Reuters И по-бедните, и по-богатите
В Испания сред 10% и 15% от популацията е живеело в енергийна беднотия през 2021 година, а сметките за сила са се нараснали с над 60% през март по отношение на предходната година. Правителството в Мадрид отговори с понижаване до 10% на Данък добавена стойност върху енергийните сметки, възобновяване на възбраната за енергийните компании да подвигат сметките за газ с над 5% на тримесечие и въвеждане на дотации за електричество за 1.3 млн. уязвими семейства. Управляващите също по този начин издействаха изключение от Европейски Съюз, позволяващо им да сложат таван на цените на тока и газа.
Реклама
Но казусът визира даже страните с високи приходи. В Нидерландия средностатистическите семейства ще заплаща по над 3600 евро за газ и електричество през 2022 година Според специалиста по енергийна беднотия от Университета в Грьонинген Марли Хеселман решението на страната да забрани новите изследвания за газ поради терзания, че добивът е обвързван със трусове, я прави по-зависима от вноса на газ. Правителството отговори, като даде на семействата с ниски приходи еднократна помощ от 800 евро и като понижи Данък добавена стойност и митата върху горивата.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР