Eдна четвърт от българите, участвали в глобално проучване на общественото

...
Eдна четвърт от българите, участвали в глобално проучване на общественото
Коментари Харесай

„Галъп“: 25% от българите биха емигрирали


Eдна четвърт от българите, взели участие в световно изследване на публичното мнение на организация „ Галъп интернешънъл “, декларират, че в случай че разполагат с всички нужни документи, биха отпътували да живеят в друга страна. Мнозинство от две трети (67%) дават отговор, че биха останали да живеят тук, малко на брой (8%) са тези, които не могат да преценяват. 
 Графика:  Графика: Графика: „ Галъп интернешънъл “Проучването на Световната асоциация „ Галъп интернешънъл “ е осъществено в 57 страни. Общо 54 329 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала август-октомври 2022 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн.Противно на известната визия за настройките за миграция в страната ни България се подрежда по-скоро на задните места в желанието на жителите за живот в чужбина, показват от „ Галъп интернешънъл “. Желанието за миграция измежду нашите съседи от Гърция (40%), Румъния (38%) и Северна Македония (42%), да вземем за пример, е доста по-силно. Близки до нас в своите настройки пък са страни като Испания (27%), Нидерландия (29%), Швеция (23%) и Австрия (23%).  Графика:  Графика: Графика: „ Галъп интернешънъл “
Обяснението за настройките у нас може да се дължи частично на продължителната десетилетна миграция към страните от Западна Европа и Северна Америка от 90-те години насам, довела до обстановка, в която, който е поискал живот в чужбина, към този момент е отпътувал, разясняват анализаторите. Фактори като опция за отдалечена работа, повишение на виталния стандарт и достъп до услуги, метод на живот и артикули, не по-различни от тези в останалите страни от Европейски Съюз обаче също не са за подценяване.

През последните години се следи и известна смяна на миграционните настройки в страната ни като цяло – резервират се високи равнищата на предпочитание за пътешестване в чужбина за обучение, развиване, подготовка, повече сигурност и по-високи приходи, само че не толкоз и за мигрирането за непрекъснато в друга страна.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР