Една част от бизнес света е притихнала, а друга действа

...
Една част от бизнес света е притихнала, а друга действа
Коментари Харесай

Таня Кръстева: Тази криза е предизвикателство към способността за бързо вземане на нестандартни решения


Една част от бизнес света е притихнала, а друга работи на доста бързи обороти. Така наподобява “новото обикновено ” в обстановка на пандемия, при която нищо на следващия ден не е обезпечено. За трансформациите на пазара, гъвкавостта на бизнес водачите и значимостта на съответната икономическа информация приказваме с основния редактор на Bloomberg TV Bulgaria Таня Кръстева.

- Каква е ролята на бизнес публицистиката в изискванията на COVID-19?

- Ролята на бизнес публицистиката във и отвън изискванията на COVID-19 e извънредно огромна, с цел да могат хората от икономическата и финансовата сфера да вземат осведомени решения. Голяма отговорност е в тези извънредно стресови условия да намерим хората с основна експертиза, които да дадат потребна информация, да създадат правилен разбор и стойностен коментар. Мисля, че най-ценното в Bloomberg TV Bulgaria е фактът, че разбираме процесите в стопанската система и финансите и познаваме специалистите, които ще създадат изчерпателен разбор, тъй като сме общували с тях и преди тази рецесия. Същевременно знаем от какво се нуждае бизнесът, тъй като сме покрай него към този момент над 4 години, откогато сме на българския пазар. В момента се опитваме да го подкрепим и в ефира, и в уеб страницата ни посредством специфичната графа „ Бизнесът vs. COVID-19 ”, давайки публичност на разнообразни оферти за опазване здравето на стопанската система ни. Сегашната рецесия е в действителност невиждана, тъй като визира здравето във всички аспекти на живота – физическия, обществения, психологическия, икономическия и финансовия.

 - Как се оправя бизнесът с тази обстановка?

- По друг метод. Част от фирмите се оправят, намирайки нови благоприятни условия и ниши, други трансформират напълно метода, по който работят, трети, за жалост, остават изцяло блокирани. Радва ме това, че виждам взаимност и предпочитание за взаимопомощ. Всички станахме очевидци какъв брой доста компании предложиха продуктите си за гратис прилагане, други предложиха услугите си безплатно на държавното управление. Не мисля, че тези решения са взети елементарно, тъй като надали техните доходи са останали незасегнати. Това, което знаем сигурно, е, че бизнесът се намира в изключителна обстановка и ще има потребност от помощ, с цел да се оправи. Ако обществената изолираност и рестриктивните мерки в напредването се подхващат за обиране на пиковете в здравната система, то следва да се вземат ограничения по отношение на фирмите, които да предпазят социалноосигурителната система от пикове. Виждаме, че ограничения в поддръжка на стопанската система се подхващат съвсем на всички места по света. За мен обезпокоително е, че болкоуспокояващите, които се ползват на стопанските системи сега, може да имат неподходящи странични резултати. Но както споделя сътрудника ми Делян Петришки, демонстрация на неприятен усет е да приказваме за това сега, защото, в случай че се осъществен мрачните прогнози, ни чака икономическа рецесия, пред която тази през 2008 година ще ни се стори незначителна.

- Ще оцелее ли дребният и междинният бизнес?

- Част от него сигурно ще оцелее, след рецесията ще се появи нов. Пазарът не търпи вакуум. Основните въпроси са какъв брой време ще отнеме възобновяване и какви ще са вредите в здравната, обществената, осигурителната и просветителната системa.

- Какво разкри епидемията от COVID-19 за бизнеса?

- Бизнесът в България е доста хетерогенен, реакциите на мениджърите – също. Нека не забравяме, че бизнесът, както го назоваваме, се състои от хора. Извънредното състояние провокира до последна степен хората на управителни позиции да проявят своето водачество, еластичност и дарба да взимат бързо ексцентрични решения. Много постоянно съм задавала въпроса на бизнесмените и мениджърите в студиото на “Бизнес среща ” по какъв начин съумяват да работят в подобен динамичен свят. Сега виждаме какъв брой динамична може да бъде бизнес действителността.

 - Очаквате ли промени в бизнес средата след края на рецесията във връзка с способи на работа?

- Бизнес средата, както и методите на работа непрекъснато се трансформират. Може би тази рецесия просто форсира този развой и катализира основаването и възприемането на нововъведения, които са били под похлупака на икономическия напредък.

Автор: Яна Миткова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР