Една българска църква в пазарджишко село, преживяла превратностите на времето

...
Една българска църква в пазарджишко село, преживяла превратностите на времето
Коментари Харесай

Палена, разрушавана до основи и отново възкръснала, църквата в Смилец се руши

Една българска черква в пазарджишко село, претърпяла превратностите на времето и историята, палена, разрушавана до основи... само че отново възкръснала, се нуждае от помощ. Църквата „ Свети Иван Рилски ” в село Смилец, която отвори вратите си за вярващите още веднъж преди 127 години, се разрушава, пише  
Прочетете още
Ако чуете историята й, сигурни сме, че няма да останете равнодушни към този храм на българщината, оживял като по знамение през вековете.

Когато селото било в местността Юрта, там имало параклис. Той се намирал на Манастирската морава в Божино дере. Враждата сред нашите селяни и турските станала причина да изчезне първо турската махала, а по-късно и селото. Не бил пощаден и параклисът - изгорял и опустошен до основи. От него останали единствено каменни плочи, употребявани вместо керемиди. Останали без дом, селяните се пръснали в разнообразни направления. Една част се укривали в гората към извиращия от скали извор и положили основите на днешното село. Наред с издигнатите сламени къщурки с плетени стени, била издигната и дребна черква на мястото на днешната. Една част от децата на селото получавали  своята обикновена просветеност на четмо и писмо в килийното учебно заведение.

По време на Априлското въстание през 1876 година селото претърпява втората си покруса. Пълчищата на Хафъз паша, тръгнали да потушават въстанието, минали през селото. Той наредил да бъде изгорено до основи. Не била пощадена и дребната черква със стаичката на килийното учебно заведение. Сред пепелищата се появили сламени колиби, в които фамилиите посрещали зимата на 1877 година и 1878 година Не била забравена и църквата. На нейно място бил подложен дървен кръст. Сламените колиби се подменяли с дребни къщи, с плетени от пръти стена и сламени покриви. Появили се първите кирпичени къщи с керемидени покриви. Строителството на църквата почнало през 1892 година и траяло четири години - до 1896 година Освещаването на църквата било огромно събитие за селото.

„ То станало на 22 септември 1896 година в година високосна, ден неделя. По църковния календар в него ден е зачетен Св. Йоан Кръстител ”.                                 

Натанаил, Митрополит Пловдивски и Охридски, осветил църквата и с тържествена литургия ѝ дал името „ Св. Иван Рилски ”. Единствен монумент от това време е надписът върху каменната плоча, която се чете:

„ Храм „ Св. Иван Рилски ” Осветен на 22 септември 1896 година „ Оздравие и избавление рабов божих ”.



Новата черква няма камбана. Тропането на дървеното клепало известявало началото и края на църковната работа. В продължение на две години. Камбаната за църквата била докарана с биволска кола от Брацигово през 1898 година Монтирането на камбаната станало от брациговски занаятчия върху дървена подложка от габрови дървета, отрязани  от Чобановите дъбици. 

Вътрешната уредба била на самоковски иконописци. Стенописите и оформянето на сводестата част били направени от Мильо Балтов от Стрелча. Сводовият таван бил оцветен в синьо и посипан с доста звезди. Била оборудвана с полилей, бронзови свещници, икони и седалки. 



Сега църквата „ Свети Иван Рилски ” в село Смилец отново е пред тестване. Подпокривното пространство се разрушава, прозорците, седалките и стените са компрометирани. 











Необходимите средства за ремонт на храма са 53 002.80 лв., от които събраните досега са 21 000 лева. Те стигат единствено за подпокривно пространство - разглобяване и разработване на ново.

12 002.80 лева ще са необходими  за стени, прозорци и седалки. За камбанарията ще отидат 20 000 лева. - да се укрепи, защото се отделя от постройката на храма, нови стълби, стойката на камбаната и боядисване.

Българи, ще оставим ли една българска черква да рухне пред очите ни? Да помогнем на хората от село Смилец да възстановят своя храм!

БАНКОВА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ

ПЕТКАНА МАРИНОВА ЩЕРНИЙСКА – касиер

ЦКБ АД Клон Пловдив

IBAN: BG25 CECB 9790 2007 5031 00

BIC: CECBBGSF

Основание: Дарение за цървка, с. Смилец
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР