Едмонд Назарян (51 кг) триумфира с европейската титла за втора

Едмонд Назарян (51 кг) триумфира с европейската титла за втора ...

Втора евротитла за Назарян.


Едмонд Назарян (51 кг) триумфира с европейската титла за втора поредна година. На шампионата по борба във Фаенца, Италия, националът ни в класическия стил прегази турчина Барис Ербек с технически туш 10:0 т. за 2,38 мин.

Еди бе първо поздравен от своя именит баща Армен Назарян, двукратен олимпийски шампион, който бе в неговия ъгъл на тепиха, и когото младият шампион набързо повали на тепиха... за поздрав.

През 2018-а Назарян спечели златото в по-долната категория до 45 кг. Той има още бронз от Световното и от Младежката олимпиада в Буенос Айрес 2018.

"Щастлив съм, защото тази титла я заслужих доста по-трудно от миналогодишната. След като спечелих инфарктния 1/4-финал, в който губех с 0:7 от азера и успях да обърна резултата в моя полза до 7:7, бях сигурен, че ще се взема златото. Всъщност на това първенство дойдох именно за титлата, друго не ме устройваше. Така ме е учил моят баща. Затова се амбицирах, проявих характер и се радвам, че отново успях да зарадвам България със златно отличие. Следващата ми цел е световното в София в края на юли. Надявам се и тогава да бъда на най-високото стъпало на стълбичката" обяви Еди.

"Сега се радвам дори повече, отколкото на моите успехи  като състезател. Голямо напрежение беше. Защото виждам, че Еди върви по моите стъпки и прави всичко, което му казвам. Ощетиха го срещу азера, но появи голямо сърце и успя да спечели тази битка. След това бях сигурен, че ще стане шампион. Сега на това първенство беше доста по-трудно, защото азери и турци например са по-големи на възраст и дори вече се борят при юношите", каза Армен Назарян. Той е треньор на мъжкия ни национален отбор при класиците.

Във Фаенца Мирослав Емилов (45) се пребори за бронза, като в малкия финал надделя над Каспарс Бондаренко (Лат) с 4:2. Рафет Рашид (60) остана пети, след като загуби от Артьом Клицунов (Блрс).

Източник: duma.bg