Единственото решение на Близкоизточния въпрос остава на базата на две

...
Единственото решение на Близкоизточния въпрос остава на базата на две
Коментари Харесай

Могерини: Единственото решение за Близкия изток е с две държави

Единственото решение на Близкоизточния въпрос остава въз основата на две страни в района. Това съобщи висшият представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини на взаимен брифинг с палестинския президент Махмуд Абас, който е на аудиенция в Брюксел, осведоми БНР.

Могерини беше безапелационна, че политиката на заселване е противозаконна.

"Искам още веднъж да уверя президента Абас и неговата делегация в твърдия ангажимент на Европейски Съюз за решение въз основата на две страни с тяхна обща столица Йерусалим – на Израел и Палестина. Това е била и си остава европейската позиция, основана на съглашението от Осло и на доста резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Противопоставяме се на политиката на заселване, която считаме за противозаконна от позиция на интернационалното право ", съобщи висшият представител по въпросите на външната политика и увери, че Европейски Съюз ще продължи с финансовата си поддръжка.

Оставаме ангажирани в битката против тероризма, насилието и екстремизма в местен, районен и интернационален мащаб, съобщи от своя страна Абас и добави:

"Ние ще съблюдаваме уговорката към договорите, които сме подписали, включително и с Израел. В същото време призоваваме Израел също да поеме своите задължения ", акцентира Абас.

Американското посолство в Израел ще бъде преместено в Йерусалим до края на 2019 година, съобщи в това време американският вицепрезидент Майк Пенс по време на визитата си в Йерусалим.

"Йерусалим е столицата на Израел и като такава президентът Тръмп разпореди на Държавния департамент да стартира неотложно подготовка за преместването на посолството ни от Тел Авив в Йерусалим ", сподели Пенс пред израелския парламент в Йерусалим, само че не даде съответна дата по кое време ще стане това.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР