Единственото отделение по палиативни грижи в цялата страна, акредитирано от

...
Единственото отделение по палиативни грижи в цялата страна, акредитирано от
Коментари Харесай

Доц. д-р Йорданов: Във Враца е единственото акредитирано отделение по палиативни грижи

Единственото поделение по палиативни грижи в цялата страна, акредитирано от Европейското сдружение по здравна онкология, се намира в Комплексния онкологичен център във Враца. То е и първото в страната, учредено през 1998 година и от този момент се управлява от доцент доктор Николай Йорданов.
Допреди няколко години на никое място другаде у нас нямаше такива отделения, които да се грижат и да оказват помощ на болните от онкологични болести. Въпреки че напоследък в страната се разкриха още, врачанското си остава единственото акредитирано и имащо правото да образова експерти по палиативна медицина от целия Европейски съюз, сподели доцент доктор Йорданов.
Палиативната грижа има за цел да обезпечи на онко болните пациенти оптимално положително качество на живот. Лекарите и експертите в отделението оказват помощ на хората да се усещат удобно, облекчават болката им, стопират гаденето и повръщането, поправят анемията в случай че има такава, лекуват умората им.
В отделението работят двама лекари, 6 медицински сестри и психолог. Ползват се и услугите на консултанти – психиатри, невролози, хирурзи, ортопеди, експерти по здравна онкология, според от потребностите на индивида.
За да може отделението да дава отговор 100% на рекомендациите на Световната здравна организация, то би трябвало да има и по този начин наречените доброволци. За страдание в България това е проблем, туй като в страната ни по закон непринуден труд не може да се поставя.
Доц. Д-р Николай Йорданов по компетентност е анестезиолог. Той е приключил курса на университета в Корнел по анестезиология, след което е специализирал лекуване на болката във Виена, палиетивна медицина в Познан при проф. Лучак, грижи за терминално заболели в Будапеща и подкрепящи грижи при рак. Член е на европейските сдружения по палиетивна медицина, по здравна онкология, почетен член на българското сдружение за лекуване на болката и е зам.-председател на българската асоциация за продължителни и палиативни грижи. Доц. доктор Йорданов преподава във врачанския медицински университет и в университета в Плевен. Има към 70 изявления на тематика палиативни грижи, издал е и няколко учебника.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР