„Единственото ни условие, за да не наложим вето на членството

...
„Единственото ни условие, за да не наложим вето на членството
Коментари Харесай

Скандал в Хърватия заради членството на Финландия и Швеция в НАТО

„ Единственото ни изискване, с цел да не наложим несъгласие на участието н Финландия и Швеция в НАТО, е постигането на единодушие в Босна и Херцеговина по отношение на промяната в изборния закон “, съобщи президентът на Хърватия Зоран Миланович.

Позицията на Миланович се разминава с тази на държавното управление на Хърватия. Председателят на Народното събрание Гордан Яндрокович счита, че вероятно несъгласие би навредило на имиджа на страната в интернационален проект, както и че живеещите на територията на Босна и Херцеговина хървати не биха спечелили нищо от това.

Подкрепа за участието на Финландия и Швеция в Алианса изрази и министърът на външните работи Гордан Гърлич Радман, който взе участие в неофициалната среща на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО в Берлин. В отговор на журналистически въпрос министър Радман съобщи, че страната му поддържа и ще продължи да поддържа участието в НАТО на двете страни, с които споделят общи полезности.

В предаване по Хърватската радио и телевизия външнополитическият анализатор Денис Авдагич разяснява, че позицията на президента Миланович ще нанесе вреди на самия него и че Миланович няма пълномощия да спре процеса за присъединение на двете страни. Това не е първата закана на Миланович да наложи несъгласие, откакто в края на април назова вероятността за присъединение на Хелзинки и Стокхолм „ рисково измамничество “, напомня БГНЕС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР