Единственото нещо, което бих променил в България, е да накарам

...
Единственото нещо, което бих променил в България, е да накарам
Коментари Харесай

"Силата е в теб", или защо Америка вярва в българския дух

" Единственото нещо, което бих трансформирал в България, е да накарам хората да се занимават с това, което в действителност обичат. Защото всеобщо се занимават с неща, които са им насадени да ги обичат. " Това споделя Николай Драганов, " който постоянно гласоподава " в един от клиповете на акцията " Силата е в теб ".

През последните две седмици тя бе предшествана от малко завладяващо видео с въпроса " Чудиш ли се кой е индивидът, който ще промени България? ". От среднощ в неделя първите истории са налични в YouTube и задачата им е да показват, че американците имат вяра в бъдещето на България.

Това показа дипломат Ерик Рубин пред публицисти във връзка начинание, с което посолството се обръща най-вече към младите българи. Той добави, че при обиколките си в страната е попаднал на едно " доста впечатляващо потомство ", на което Съединени американски щати желаят да вдъхнат оптимизъм.

Разбира се, българите сами ще дефинират ориста си и знаем, че някои от тях напущат страната си по стопански аргументи, което е разбираемо. Но не бихме желали това да става, тъй като са изгубили религия, че България има бъдеще, добави той.



В поредицата от къси видео истории се споделя за най-различни хора - жена, водач от гражданската авиаци; роми, дипломирали се като бакалаври; Дани Георгиева, който е приключила право в чужбина, само че се е върнала да стане учител; Тодорка и Иван, притежатели на дребна плантация. Всички те приказват за потребността от това да се работи, от самообладание в правенето на бизнес, от търсене на способи да се успее, а не на оправдания за какво не се получава, за свободата и независимостта.

Кампанията е дело на " Хътс Джей Ви Ти " - българското отделение на рекламния и маркетингов колос " Джей Уолтър Томпсън ". Тя е основана особено за България, където клиповете са пилотен план, който може да бъде уголемен и в други източноевропейски сътрудници на Съединени американски щати.

Идеята е резултат на информацията, изпращана във Вашингтон от разнообразни държавни организации на Съединени американски щати. След разискване на проблемите с насаждането на негативизъм е било решено да се направи нещо, с цел да се противодейства на масираната обработка на източноевропейците - и на българите в частност - че с влизането си в евроатлантическите структури са позволили неточност и че постоянно ще бъдат " дребният брат " и " второкласен хора " по отношение на Запада.

Аз съм тук и заявявам от името на американското държавно управление и на американския народ, че имаме вяра в бъдещето на България, сподели дипломат Рубин. Очакваме и отрицателни реакции на акцията, само че се надяваме българите да реагират положително на нея, добави той.

Посланикът изясни, че акцията се финансира от бюджета на Държавния департамент за връзка със съюзнически страни и че провеждането ѝ ще бъде при оптималната бистрота от американска страна. Възможно е тя да бъде разширена с нови истории на българи.

Клиповете приключват с надпис, от който ясно се вижда, че са спонсорирани от посолството в София, което " има вяра в мощния български дух ". Има фактори с политически ползи и много средства, само че настоящи анонимно, които внушават на българите, че ситуацията е зле и ще става още по-зле. Подобни внушения не дават отговор на действителността, разяснява Рубин - бил съм в България и преди и дръзвам да настоявам, че смяна има и тя не е единствено в София.

Много се надявам в българските учебни заведения да се преподава доста повече история на ХХ век, а не извънредно на ХIХ век, да се приказва доста по-открито за близкото минало на България, сподели още посланикът. Може би тогава момчетата и девойките, които от време на време виждам с тениски с надпис " Съюз на съветските социалистически републики " ще знаят по-добре какво в действителност носят, добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР