Единствено с решение на Министерския съвет, а не само на

...
Единствено с решение на Министерския съвет, а не само на
Коментари Харесай

Решено: Кабинетът одобрява епидемична обстановка

Единствено с решение на Министерския съвет, а освен на здравния министър, ще бъде обявявана изключителна епидемиологично конюнктура, взеха решение депутатите с утвърдените на второ четене промени в Закона за здравето.

Новите текстове имат за цел да набележат ограниченията, към които ще се придържа страната ни, с цел да се опита да ограничи болестта от COVID-19 след края на изключителното състояние, чийто период изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

Извънредна епидемиологична конюнктура ще може да се афишира за избран интервал от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на опазването на здравето и въз основа на осъществен разбор на риска от държавния здравен контрольор.

Първоначалното предложение бе това да става решение на здравния министър, само че ръководещите се отхвърлиха от него. Отговорността да се носи от Министерски съвет като групов орган бе и настояването на опозицията от Българска социалистическа партия.

„ Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно вдишване на политическата отговорност ”, съобщи по време на днешните диспути правосъдният министър Данаил Кирилов.

По предложение на ГЕРБ депутатите утвърдиха и 8 критерия, част от които би трябвало да бъдат налице, с цел да се разгласи изключителна епидемиологична конюнктура в страната или на територията на обособен район.

На наложителна изолираност ще подлежат всички заболели от заразни болести. Остава и карантината за потвърдените контактни на тях лица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР