Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира

...
Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира
Коментари Харесай

България само губи от двете кандидатури за еврокомисар, категоричен е Кючук

Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира не един, а двама претенденти за европейски комисари - Даниел Лорер от ПП/ДБ и Илиана Иванова от ГЕРБ. В това бе безапелационен пред bTV Илхан Кючук , евродепутат от Движение за права и свободи и съпредседател на Партията на европейските либерали (ALDE).

Ние сме в невиждана обстановка, за първи път България номинира двама еврокомисари, което значи, че всеки един от тях ще търси поддръжка. Не знам какъв ще е резултата, само че ние ще бъдем разединени в очите на външния свят ", сподели той.

Всичко в последна сметка е в ръцете на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която ще избере в началото кой сектор да поеме българският представител, а по-късно - кой да бъде този представител, уточни евродепутатът.

" Когато няма ясна национална позиция кой да бъде нашия еврокомисар и какъв сектор желаеме, тогава идват доста въпросителни. "

А във времеви проект, очерта разновидностите Кючук, има две варианти - по-бързата, при която изборът да завърши доникъде или края на юли, и по-песимистичната - изборът да се протака до септември-октомври.
 Оставят на Европейска комисия да си избере по-добрия български еврокомисар
Оставят на Европейска комисия да си избере по-добрия български еврокомисар

Според Николай Денков и двамата претенденти са почтени

" Ако се отиде във втория вид, който е надалеч по-лошия за България , действително новият български комисар ще има по-малко от година (мандат). А има огромни въпроси, които се вземат решение сега - бъдещето на Европа, автономията на Европейски Съюз, предстоят европейските избори. Заедно с тях обаче върви в пакет и изборът на огромните позиции - ръководител на Европейския съвет, висш представител, който дава отговор за външната политика и политиката по сигурност ", продължи той.

" Не желая да обуславям кой да бъде българския комисар, Движение за права и свободи до момента сме нямали кандидатура. Но постоянно сме били градивни ", не се ангажира да разяснява кой сред Иванова и Лолер е по-стойностната кандидатура евродепутатът.

Кючук, който е докладчик на Екологичен потенциал за напредъка на Северна Македония, за следващ път разяснява и  за есента след експлоадирането на скандал, при който от партии като Има Такъв Народ и Вътрешна македонска революционна организация го упрекнаха, че предава националните ползи, тъй като в него не бил включено условието за прекъсване на езика на омразата против българите. Основната му теза - отлагането е нужно, с цел да се уталожат пристрастеностите в РСМ и у нас.

" Този отчет не взема решение историческите въпроси от 150 години, не взема решение въпроса за идентичността. Но да, той дава ясна оценка, едногодишна, за положението на македонската народна власт, върховенството на правото, за човешките права и свободи. (Българските интереси) са предпазени от редица контракти, това, което подписахме през 2017 година, е в основата на всеки един отчет ", увери евродепутатът.

Всеки един отчет също така бил " нюансиран " , като било обикновено опозицията да го подлага на критика, а ръководещите да го поддържат, счита той. " Има ли потребност България да налива спомагателен раздор в този диалог, откакто самата България чака българите да бъдат записани в конституцията на РСМ? ", попита още представителят на Движение за права и свободи в европарламента.

Кючук успокои - няма вид, в случай че Скопие желае да продължи договарянията за участие в Европейски Съюз, да не запише българите в конституцията си. " Но не желая македонизма или подправения шовинизъм в България да победят. Искам да има добросъседство, което да се основава на европейски правила ", отсече той.
 Илхан Кючук: РСМ се възползва от политическата обстановка у нас
Илхан Кючук: РСМ се възползва от политическата обстановка у нас

Начинът да излезем от порочния кръг на обвиняванията, е да потърсим законодателни и институционални механизми
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР