Единствено групите на Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) и Европа

...
Единствено групите на Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) и Европа
Коментари Харесай

ЕП почти единодушно подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген

Единствено групите на Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) и " Европа на свободата и директната народна власт " не поддържаха през днешния ден настояването на Европейския парламент България и Румъния да се причислят към Шенген, съобщи Българска телеграфна агенция.

Всички останали групи обявиха, че България и Румъния са изпълнили условията и Съветът на Европейски Съюз би трябвало да позволи те да се причислят към пространството без гранични инспекции. По тяхно мнение Хърватия също би трябвало да се причисли, щом бъде подготвена. Дебатът в Екологичен потенциал през днешния ден бе по самодейност на групата на социалистите и демократите.

Председателят на парламентарната група на социалистите Джовани Питела насочи молба Съветът на Европейски Съюз да одобри България и Румъния, тъй като това е в полза на Европа и нейната сигурност. Ако желаеме да укрепим отбраната на външните граници, би трябвало без съмнение да разтеглим Шенген с България, Румъния и Хърватия (когато бъде готова). ПЕС и ръководителят Сергей Станишев желаеха този спор, тъй като е непочтено трите страни да бъдат отвън Шенген. Не може да има първа и втора класа страни в Европейски Съюз. Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще има цялостната ни поддръжка за разширението на Шенген, добави Питела.

Евродепутатът Сергей Станишев означи, че към този момент шест години България и Румъния извършват условията, само че поради двоен стандарт и дискриминация остават отвън Шенген. Това не визира единствено двете страни, а и доверието в Европейски Съюз. Несправедливостта би трябвало да бъде прекъсната, прикани той.

Филиз Хюсменова (ДПС, АЛДЕ) разяснява, че недопускането на двете страни в Шенген е нарушаване на европейското право. Колегата й Асим Адемов добави, че България е посочила най-хубави резултати в оправянето с миграционната рецесия и се е показала като надеждна външна граница на Европейски Съюз. България не заплашва сигурността на Европа. Бъдещето на Европейски Съюз зависи от солидарността, която изисква двете страни да бъдат признати неотложно, сподели той.

Ангел Джамбазки (ВМРО, ЕКР) съобщи, че пречките пред България и Румъния са единствено политически и три страни в Европейски Съюз вършат отстъпки пред евроскептични партии и поради вътрешните си проблеми. Сред тези страни той уточни Белгия и Холандия.

В последвалите изявления на политическите групи ЕНП уточни, че Шенген няма да бъде приключен, до момента в който всички искащи страни не са се включили./ Бтв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР