Единствено Фрог нюз съобщи, че две фирми свързани с Делян

...
Единствено Фрог нюз съобщи, че две фирми свързани с Делян
Коментари Харесай

Продължава сагата с опита на две фирми свързани с Делян Пеевскида да приберат 12 милиона от КТБ

Единствено Фрог нюз заяви, че две компании свързани с Делян Пеевски - „ Аполо инжеренинг “ и „ Ардастрой “ не са показали оригиналите на договорите с които претендират, че първо те би трябвало да получат 12 милиона лв. от фалираната КТБ. Въз основа на това, че тези документи не са стигнали до проверяващите, прокурор Емилия Варадинова отхвърли да ревизира въобще случая по сигнала, че документите са фалшифицирани и приключи инспекцията.
Припомняме, че през февруари Неправителствени организации „ Ние, гражданите” подадоха сигнал до прокуратурата по отношение на увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ-АД. Вредата е за сметка на надгарантираните вложителите-кредитори на банката, които чакат да получат изгубените си средства под лист утвърден от синдиците на банката. Този лист, който дефинира кой след кого ще бъде задоволен се назовава Първа частична сметка за систематизиране. Изведнъж под номер 1 и 2 в този лист се появиха двете компании въз основа на „ контракти за необикновен залог”. В сигнала на организацията на потърпевшите вложителите се показват доказателства за съществени документни злоупотреби и машинация от страна на представители на сдруженията „ Аполо инженеринг” ООД и на „ Ардастрой” ООД. Стана ясно, че с изключение на от съпредседателите на сдружението пояснения са желани от Георги Христов и Георги Зяпков – някогашни чиновници и админи в КТБ-АД, които също удостоверяват изказванията за машинация и отхвърлят да са съществували въобще такива „ контракти за необикновен залог”.

Вижте: Прокуратурата разреши две компании до Пеевски да гушнат 12 млн. лева от КТБ с подправени документи

Отказ да ревизира случая на прокурор Варадинова е обжалван, научи Фрог нюз. Жалбата против скандалното решение на прокурорката е подадена взаимно от Неправителствени организации „ Ние, Гражданите” и двама от някогашните админи на фалирана КТБ.

Прокурор Емилия Варадинова отхвърля да продължи инспекцията макар, че нито от синдиците на банката, нито от членовете на Управителния съвет на ФГВБ, са снети каквито и да е пояснения, не са изискани документи, не са обследвани техните документирани и протоколирани изказвания. Не е тествано по какъв начин те, в границите на пълномощията им по закон, одобряват и употребяват тези „ контракти за необикновен залог” при своята активност.

От предварителната инспекция се оказва, че двамата шефове на двете компании, клиенти на КТБ-АД, отхвърлят да дават „ оригинал”, само че пък разпитвани - внезапно и двамата шефове губят пред проверяващия полиция паметта си, описват небивалици - че от самата банка ги били викнали да им предложат да ги обезпечат, че други хора (но без да си спомнят, кои) са се занимавали със случаите и други сходни.

Бившите админи на банката Христов и Зяпков са дали подробни пояснения, че сдружението „ Аполо инженеринг” ООД в никакъв случай не е имало подписан с банката контракт за срочен заем или контракт за депозит от 01.07.2009г., просто тъй като на тази дата това сдружение СТАВА само КЛИЕНТ В КТБ-АД, само че единствено и само със подписани контракти за водене на разплащателни сметки – в левове, евро и долари. Същото сдружение към датата на подписания контракт за необикновен залог на вземания (от 07.06.2014г.) не е имал настоящ и годен какъвто и да е контракт за срочен заем (предоставен от него на банката) или пък депозит.

Христов и Зяпков, са безапелационни че няма логичност и изрично няма процедура в банковата система от приемащата пари на свои клиенти комерсиална банка, да се обезпечават така наречен ”вземания на виждане”. Това са вземания, при които титулярът на сметките има ежедневна опция за свободно предписание, придвижване и динамичност. Специфичното за всяка разплащателна сметка е, че по нея няма трайно и непрекъснато салдо, което да се дефинира като „ вземане”, което да се фиксира и да се уточни като размер на обезпечено взимане. От това следва, че няма по какъв начин такова взимане да се обезпечава с някакви контракти за особени
залози от банката, още повече тя да е като дебитор.

Категорични са причините, че няма и не съществува контракт в оригинал с „ Ардастрой” ООД. Нито е подписан от представляващи банката, нито е разполагаем в банката, макар, че шефът на сдружението твърди, а и синдиците одобряват, че е имало подписан с банката контракт за срочен заем, както и контракт за необикновен
залог от 05.04.2014г. Не съществува в правния мир и това сдружение не е показало подобен контракт, тъй като дата на която се твърди, че е подписан документа е неработен съботене ден, в който не е работил никой в Република България, още по-малко в КТБ-АД.

Разследващите са помолени неотложно да изискат от двете компании - „ Ардастрой” ООД И „ Аоло Инженеринг” ООД оригиналите на контракти за необикновен
залог, подписани с КТБ-АД на 05.04.2014г. и надлежно на 07.06.2014г. От Постановлението на прокурор Варадинова излиза наяве, че нищо такова не се е случило. Не се е случило обаче и друго – не са изискани от синдиците на банката – Ангел Николов Донов и Кристи Маринова, наличните в банката оригинали на екземпляра за банката на тези два „ контракта за необикновен залог”. Въпреки това инспекцията е спряна тъкмо тъй като прокуратурата не била получила документите. Опасенията са, че след даването на публичност на този случай в банката могат да се случат две неща – или да бъдат унищожени изфабрикуваните копия от същите, или да бъдат ловко фалшифицирани същите.

В жалбата против отхвърли на Варидинова се изяснява още, че сигналът не е единствено против двете сдружения, а съответно и неведнъж в обясненията и приложените доказателства са посочени синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова, както и някогашния синдик Лазар Илиев, както и членовете на Управителния съвет на ФГВБ. Нещо повече - в действителност т.нар „ контракти за необикновен залог” изрично са употребявани точно от тримата синдици на КТБ – Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев. Точно те вземат решението да слагат двете компании под номер 1 и 2 в листата въз основа на тъкмо тези документи, оригиналите на които следва да ги имат сдруженията и синдиците. Въпреки това наблюдаващият Прокурор от СГП не е изискал или дал напътствие да бъдат изискани и снети пояснения нито от синдиците на банката, нито от членовете на УС на ФГВБ. Вероятно тъй като тези лица се употребяват с някакъв необикновен тип имунитет, какъвто по никакъв закон не им се поставя.

Специално внимание е обърнато и на обстоятелството, че въпросните „ контракти за необикновен залог” съставляват част от писмените материали по гражданско дело в Софийски градски съд. От това следва, че там би следвало някой да ги е приел като такива и да ги разисква на база налични върху копията заверки за верност или като съпоставени с оригинала. Заседание по това дело е планувано за 31 октомври 2018г., от 14.30 часа

Абсурдността на обстановката в тази ситуация се добавя от обстоятелството, че всеки естествен и рационален човек му е ясно, че пред правосъдния състав на Софийски градски съд всеки един жалбоподател по това гражданско дело може да оспори съществуване на тези две компании в Списъка с обезпечени кредитори, както и изобщо присъединяване им в делото. Основание за това е самото постановлението за отвод на Емилия Варадинова, от което излиза наяве, че двамата шефове са отказали да показват пред прокуратурата и проверяващ служител на реда от „ Икономическа полиция” оригиналите на тези „ контракти за необикновен залог”. Същите контракти въз основа на които двете компании обосновават наличието си делото на Софийски градски съд.

„ Нямаме никакви съмнения в своите изказвания за незаконността на дейностите на горните лица – синдиците Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев, както и на членовете на Управителния съвет на ФГВБ, а също по този начин – и на шефовете на двете компании, заради което Ви заявяваме своята решителност да отстояваме до дъно своите изказвания, в това число и като отнесем въпросът до други, в това число задгранични и общностни, органи и организации “, приключват жалбата си Неправителствени организации „ Ние, жителите “ и някогашните админи на КТБ.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР