Единствено ДПС гласуваха против АЕЦ Белене, докато БСП подкрепиха проекторешението

...
Единствено ДПС гласуваха против АЕЦ Белене, докато БСП подкрепиха проекторешението
Коментари Харесай

АЕЦ "Белене" засега тръгва процедурно, строителството е под въпрос

Единствено Движение за права и свободи гласоподаваха срещу АЕЦ " Белене ", до момента в който Българска социалистическа партия поддържаха проекторешението на ГЕРБ, макар рецензиите си към него. На фотографията - Рамадан Аталай (ДПС) и Таско Ерменков (БСП) в пленарната зала.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Бизнес организациите с предизвестие за АЕЦ " Белене "

Искат експлицитна декларация, че няма да се ползват непазарни механизми
6 юни 2018
CNNC удостовери интереса си към АЕЦ " Белене "
5 юни 2018
Европейска комисия ще желае аргументация за АЕЦ " Белене "
5 юни 2018
Възраждането на АЕЦ " Белене "

Дори да има пазарен интерес, България ще се озове с АЕЦ, върху който няма надзор и за чийто риск заплаща
24 май 2018
Рестартът на АЕЦ " Белене ": все по този начин непотребен

Проектът за най-малко 20 милиарда лева върви към възкръсване, без да е ясно какъв брой ще коства, кой и по какъв начин ще заплаща и строи
22 май 2018 След близо тричасови диспути, които излязоха надалеч отвън тематиката за анулация на мораториума върху плана АЕЦ " Белене ", Народното събрание (без гласовете на ДПС) даде мандат на държавното управление за договаряния с евентуални вложители в централата. Това обаче към момента не значи, че се възобновява реализацията на плана. Подобно решение би трябвало да бъде категорично препоръчано от Министерския съвет. Засега е даден период до 31 октомври да се изследва пазара, да се структурира нова компания и да се приготви конкурсна процедура. Най-вероятно ще се наемат и нови консултанти.

В дългата история на противоречивия план, прекратяван два пъти публично, общите разноски, които страната е направила дотук, се пресмятат на над 4 милиарда лева Решението на Народното събрание в четвъртък дава зелена светлина за нов рунд от държавни разходи по него.

Освен това, въпреки да е категорично записано, че построяването на АЕЦ " Белене " би трябвало да е напълно на пазарен принцип, на по-късен стадий може да се реши, че въпреки всичко страната ще би трябвало да даде някакви финансови гаранции. Енергийният министър Теменужка Петрова не изключи и междудържавен заем от Русия по модел на унгарска АЕЦ " Пакш 2 ".

Кой взема решение - депутати или министри?

По принцип се очакваше решението на Народното събрание за обновяване на дейностите по АЕЦ " Белене " да бъде гласувано бързо заради единомислието на политическите сили по въпроса, като се изключи Движение за права и свободи. На процедура и двете импортирани проекторешения - на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия, предлагаха едно и също с някои дребни на пръв взор разлики. Точно те обаче станаха основа за спор на тематика " за " или " срещу " нуклеарната енергетика.

Най-дискутираният въпрос бе дали е належащо Народното събрание да анулира решението си от края на март 2012 година, с което бе подкрепено държавното решение за преустановяване на плана " Белене ". Според Александър Ненков от ГЕРБ от сходен акт няма потребност, защото политиката в енергетиката и енергийните планове са напълно в пълномощията на изпълнителната власт и мненията на Народното събрание показват единствено политическа поддръжка. " През 2012 година Народното събрание на процедура е подкрепило решението на държавното управление и не то е решило за прекъсването на плана. Така че в този момент е значимо точно Министерският съвет да си анулира това решение от 2012 година ", съобщи той.

Според Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия обаче това не е по този начин. " Има решение на Народното събрание, което удостоверява, че планът е спрян и разпорежда на държавното управление да изследва опцията за строителство на паро-газова централа на площадката. Да не се анулира това решение е двуличие ", сподели той.

Обяснението на ГЕРБ и Обединените патриоти, е че в този момент би трябвало да се работи доста деликатно, с цел да не се позволен неточности от предишното. И в случай че инвеститорксия интерес се удостовери при договарянията, тогава съгласно тях, ще бъде гласувано ново решение за анулация на мораториумът и обновяване на строителството.

Де факто въпросът с АЕЦ " Белене " би трябвало да се реши от премиера Бойко Борисов и кабинета му, само че както през 2012 година, по този начин и в този момент, той изнася дебата в пленарната зала и значително трансферира отговорността на депутатите.

Пазарно или не напълно

С признатото решение Народното събрание разпорежда на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови дейностите по търсене на благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене " взаимно със стратегически вложител и на пазарен принцип. Изрично е записано, че реализацията на плана би трябвало да е без държавни гаранции, преференциални или обезпечени цени или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. Тези съответни ограничавания обаче съгласно Българска социалистическа партия връзват ръцете на държавното управление и предопределят невъзможността да се реализира договореност с вложителите.

" Изразява се съмнение към министъра на енергетиката. Това е липса на доверие към цялото държавното управление. Преговорите няма да ги повеждам аз или Таско Ерменков, а държавното управление. На него ли нямате доверие? Поставяте пред неспособност планът да бъде осъществен ", обърна се Жельо Бойчев към предствителите на ГЕРБ. Според него и сътрудниците му от левицата е по-добре да се види какви условия оферират вложителите и тогава да се реши дали са допустими или не.

" Няма по какъв начин да се съглася с изказванието на Българска социалистическа партия, че надали не Народното събрание и болшинството неодобряват личните си министри, откакто утвърждаваме точно тяхното предложение. Допълнили сме единствено какво ще рече на пазарен принцип. Историческият прочит на плана ни предизвика да бъдем оптимално деликатни ", сподели депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. По думите му е значимо да се запише категорично по какъв метод страната желае да осъществя плана, с цел да се види дали освен това състояние има интерес към него.

В реалност въпросът дали страната ще заплаща за построяването на АЕЦ " Белене " и дали ще изкупува преференциално тока от централата ще бъде решен откакто министър Петкова организира диалозите с евентуалните вложители. Ако нито един от тях не одобри поставените в този момент условия за напълно пазарен принцип ръководещите или ще би трябвало да прекратят още веднъж плана, или да си трансформират позицията и да позволен някакви държавни гаранции. Соченият към този момент като най-сериозен претендент - Китайската държавна нуклеарна компания (CNNC), към този момент разгласи, че чака да получи някаква държавна поддръжка, при положение, че се включи като вложител в строителството на АЕЦ " Белене ". От " Росатом " също обявиха, че няма вид да се построи нуклеарна централа без някакви гаранции от страната за възобновяване наивнестицията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР