Единствено bTV засне внасянето на иска за 300 000 лева

...
Единствено bTV засне внасянето на иска за 300 000 лева
Коментари Харесай

Едно от семействата на разменените бебета внесе иск за 300 000 лв. в „Шейново“


Единствено bTV снима внасянето на желае за 300 000 лв. от лечебното заведение на една от майките на новородените. Целта е извънсъдебно съглашение. От болничното заведение споделиха, че сумата за тях е прекомерно висока.

Както първи ви съобщихме, фамилиите на двете разменени бебета упорстват всяко от тях да получи по 300 000 лв. обезщетение. Адвокатът на една от майките Севда Михайлова – Тодор Мангъров през днешния ден в болница " Шейново " и подава претенцията.

По всичко проличава, че ще се стигне до правосъдна борба. За болничното заведение сумата е висока. А от Столичния общински съвет, който би трябвало да гласоподава дали да отпусне парите от бюджета на софиянци, споделят, че това няма по какъв начин да стане без правосъдно решение.

С претенцията за обезщетение в ръка, юрист Тодор Мангъров пристигна до деловодството на болничното заведение, с цел да го заведе и входира. Целта - парите да отидат при едната майка Севда Михайлова и околните ѝ.

„ Много тежко претърпява нещата. Тя имаше подозрения и съмнения дали желае да го одобри, да го отглежда, само че в този момент към този момент мисля, че ще го гледа. Не единствено тя търпи вреди от тази неточност на болничното заведение, ами също по този начин най-близкия ѝ фамилен кръг, майка ѝ, другото ѝ дете, те също страдат “, съобщи юристът ѝ Тодор Мангъров.

Сега въпросът е в ръцете на болничното заведение. Предстои да бъде призован съвет на шефовете, който да разиска размерът на компенсацията.


" Същият е прекомерно висок и не кореспондира по никакъв метод с компенсациите в много по-тежки случаи. Например, при положение на гибел на дете компенсацията варира сред 150 и 200 000 лв., при положение на загуба на орган, да речем матка, компенсацията варира сред 20 и 40 000 лв., при загуба на бъбрек сред 60 и 80 000 лв.. Като че ли не предстои на договаряния тази сума, ще забележим дали това е по този начин “, съобщи юристът на болница „ Шейново “ Вили Костадинова.

След възможни опити за договаряния, последна дума в извънсъдебното съглашение ще има Общинския съвет – принципал на болничното заведение. В ефира на bTV съветници от разнообразни политически сили се сплотиха – няма да провиснал пари от бюджета на София без правосъдно решение.


“Първо би трябвало да изчакаме да мине цялата правосъдна процедура ”, съобщи общинският консултант от “Демократична България ” Яна Тодоранова.

“В такива случаи способен е българския съд ”, добави зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето в СОС Мила Христова.

„ Всички ние сме се заклели, ставайки общински съветници, че ще пазиме ползите на софиянци в това число разхода на обществения запас ”, сподели ръководителят на Комисията по опазване на здравето в СОС доктор Антон Койчев.

Така - в случай че до десетина дни няма развиване по проблема, юрист Мангъров ще внесе желае си за 300 000 лв. в съда.

“Очаквах това нещо да се случи, това обаче не е доста добре за болничното заведение, защото това ще докара до увеличение на сумата с лихви. 300 000 лв. е желаната сума, а 10% са лихвите за 12 месеца. Поне две години би траяло това дело, което ще докара до оскъпяване на желае ”, счита той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР