Единственият взаимен фонд за инвестиции в произведения на изкуството в

...
Единственият взаимен фонд за инвестиции в произведения на изкуството в
Коментари Харесай

Фондът за инвестиции в изкуството на ExpatCapital с двуцифрена доходност още в първата си година

Единственият съвместен фонд за вложения в творби на изкуството в България – Expat Global Art - е генерирал рентабилност от 27% през миналата година, оповестиха от ръководещото сдружение. Фондът е съумял да продаде 22 творби от портфейла си, като е постигнал облага приблизително над 50% по отношение на цените, на които те  са били закупени.  

Expat Global Art има към 400 произведения, в това число такива на Димитър Казаков – Нерон, Златьо Бояджиев, Светлин Русев и Кольо Карамфилов, като някои от картините са оценени на 60 000 лева Стратегията му е да придобива и цели сбирки, само че няма за цел да образува непрекъсната своя сбирка, а по-скоро да търси стойностни произведения с добър капацитет и да осъществя непрекъсната облага за акционерите. Минималната инвестиция е 100 лева, което го прави наличен до всеки. Тъй като не търгува финансови активи този фонд обаче не е регистриран като контрактуван фонд с обичайните регулации от страна на Комисията за финансов контрол и документи като проспект и основна информация за вложителите. Вместо това той е регистриран като акционерно сдружение, в което вложителите могат да закупуват два вида акции. Акция вид А дава право на  глас при общи събрания, до момента в който акции вид Б са без право на глас, а се употребяват единствено с право за назад изкупуване от страна на сдружението.

Expat  Global Art се ръководи от едно от най-големите сдружения за ръководство на активи у нас, което не е благосъстоятелност на банкова институция – Expat Capital. Управляващ сътрудник и изпълнителен шеф му е някогашният министър по административната промяна Николай Василев. Дружеството притегли интерес на локалния финансов пазар през 2016 година, когато пусна на търгуване първия български ЕТФ – борсово търгуван фонд с пасивно ръководство. Разликата с другите фондове е, че той автоматизирано следва представянето на главния показател на българската фондова борса Софикс. Стартирането му  провокира за интервал от 2 години оживление на търговията на БФБ. ExpatCapital търгуват сходни фондове, идващите представянето на тържищата в Централна и Източна Европа.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР