Единственият в света плаващ ядрен енергоблок (ПЕБ) Академик Ломоносов“ благополучно

...
Единственият в света плаващ ядрен енергоблок (ПЕБ) Академик Ломоносов“ благополучно
Коментари Харесай

В Мурманск ще заредят с ядрено гориво първата плаваща АЕЦ

Единственият в света плаващ нуклеарен енергоблок (ПЕБ) „ Академик Ломоносов “ наред дебаркира в пристанището край Мурманск, на площадката на държавното дружество „ Атомфлот “ (дъщерно отделение на „ Росатом “).

С това сполучливо приключи първият стадий от превозването на плаващата АЕЦ (ПАТЕЦ) от Санкт Петербург, където тя беше издигната, до мястото, където ще бъде ситуирана – град Певек (Чукотски самостоятелен окръг).

През идващите месеци в Мурманск реакторите на плаващия енергоблок „ Академик Ломоносов “ ще бъдат заредени с нуклеарно гориво. През 2019 година плаващата АЕЦ ще бъде изтеглена до морското пристанище на град Певек. Там сега се построява нужната крайбрежна инфраструктура, в това число комплекс от здания, хидротехнически уреди и брегова площадка. Целта е инфраструктурата да обезпечи безвреден кей и енергиен мост на мястото, където ще минават електрическите връзки и откъдето ще се подава електрическа енергия към брега. Енергоблокът ще стане съществена част от първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЕЦ) и ще обезпечи електрическа енергия за Чукотския самостоятелен окръг, като размени мощностите на софтуерно остарелите към този момент Билибинска АЕЦ и въглищната Чаунска Топлоелектрическа централа.

Ръководителят на Дирекцията по създаване и употреба на плаващата АЕЦ Виталий Трутнев рапортува на генералния шеф на съветската държавна корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов за сполучливото привършване на първия от двата стадия по превозването на енергоблока. В рапорта си Трутнев отбелязва, че плаващият енергоблок „ Академик Ломоносов “, в сходство с програмата за превозване, е изтеглен от влекачи до площадката на „ Атомфлот “ за продължение на работите по зареждането с нуклеарно гориво и осъществяването на сложни тествания.

Генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов съобщи: „ Ние сполучливо изтеглихме до Мурманск нуклеарния енергоблок без нуклеарно гориво. Тук ще вдъхнем живот на този неповторим план за мобилен нуклеарен енергоблок, чието създаване стана допустимо само с помощта на тясното съдействие на редица компании. „ Академик Ломоносов “ е неповторима разработка на съветските учени, която няма аналог в света “, акцентира Лихачов. „ Това е първият референтен пример на мобилен източник на нуклеарна сила със междинна мощ. По нашите прогнози ползата към сходни източници в околните години внезапно ще нарасне. На този стадий огромен интерес демонстрират всички островни страни, където по избрани аргументи е невероятно да бъде основана мощна инфраструктура за подаване на електрическа енергия “, уточни още генералният шеф на „ Росатом “. 

„ Днес планът по построяването на плаваща АЕЦ навлиза в решаваща фаза. Към днешна дата всички действия по построяването на нуклеарния енергоблок в завода производител са приключени. В Мурманск основните задания пред плаващия енергоблок са зареждането на реактора с нуклеарно гориво през юли тази година и започването на сложни тествания. Това е предпочитана задача за всички участници в построяването. След нейното осъществяване плаващият енергоблок ще бъде изтеглен от влекачи до местоназначението си – гр. Певек, Чукотка. Но това ще бъде задача за идната 2019 година “, съобщи генералният шеф на „ Концерн Росенергоатом “ Андрей Петров.

Плаващият енергоблок (ПЕБ) „ Академик Ломоносов “, план 20870, е главен план от серия мобилни транспортабилни енергоблокове с дребна мощ. Той е предопределен за употреба в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЕЦ) и съставлява нов клас енергийни източници въз основата на съветска технология за нуклеарно корабостроене. Това е неповторим и първи в света план на мобилен транспортабилен енергоблок с дребна мощ. Той е предопределен за употреба в регионите на Крайния Север и Далечния Изток. Основната му цел е да обезпечава на сила за отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове, газови и нефтени платформи, ситуирани в намерено море. 

Понастоящем „ Росатом “ към този момент създава второ потомство ПАТЕЦ – усъвършенстван плаващ енергоблок (OFPU), който ще бъде по-малък от своя предходник. Предполага се, че той ще разполага с два реактора вид RITM-200M, всеки с мощ 50 MW.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР