Единственият термално слънчев проект в Южна Америка възобновява изграждането си,

...
Единственият термално слънчев проект в Южна Америка възобновява изграждането си,
Коментари Харесай

Соларният гигант от пустинята, който предизвиква Мъск и Tesla

Единственият термално безоблачен план в Южна Америка възобновява построяването си, тъкмо когато технологията, която употребява, рискува да бъде изпреварена от по-евтина опция.

Cerro Dominador ( " Властелинът на хълма " ) събира прахуляк в равнините на пустинята Атакама в Чили повече от 2 години, откакто някогашният му съсобственик Abengoa изпада във финансови усложнения.

Компанията най-сетне продава своя дял на партньорската си компания за частни финансови вложения EIG Global Energy Partners, която през май обезпечава 758 млн. $, нужни за довеждане докрай на централата за 1.1 милиарда $.

" Не беше елементарно да стигнем дотук, преминахме през някои тъмни часове, когато не знаехме дали ще успеем ", споделя Фернандо Гонсалес, изпълнителен шеф на Cerro Dominador.

" Осигуряването на финансирането бе крайъгълен камък, който демонстрира доверието на интернационалните банки в технологиите и в страната ", прибавя той.

Когато приключено, Cerro Dominador ще бъде спиращо дъха инженерно оборудване с 10 800 великански огледала, фокусиращи светлината към върха на кулата, която е над 2 пъти по-висока от Статуята на свободата.

Докато слънцето прекосява небето, минутните придвижвания в огледалата, някои от които са ситуирани на към километър и половина от кулата, ще затоплят соления разтвор, който на собствен ред ще кипне вода. Резултатът е електрическото зареждане 24 часа в денонощието.

Работниците стартират да измиват пластовете прахуляк, насъбрани върху огледалата, дружно с построяването на 110-мегаватовата електроцентрала, която ще бъде приключена в края на 2019 година

Тя ще действа в композиция със 100-мегаватовата стандартна слънчева плантация, която беше присъединена към мрежата през май.

Възмездието на Tesla

На хиляди километри в австралийската пустота се намира конкурентна технология, която може да трансформира термалните слънчеви електроцентрали в част от предишното.

Най-голямата литиево-йонна батерия в света, издигната от Tesla на Илън Мъск, може да съхранява 129 мВтч от електричеството, генерирано от близката вятърна електроцентрала, съгласно Bloomberg New Energy Finance.

Батерията е издигната за по-малко от 100 дни, а прогнозната цена на плана е сред 74 и 90 млн. щатски $. Ще са нужни доста от тези акумулатори, с цел да доставят същото количество електрическа енергия като Cerro Dominador през цялата нощ.

" Термално слънчевата технология не е остаряла, само че е нишова технология, което значи, че е жизнеспособна единствено в географски региони, които имат доста високи слънчеви лъчи ", като Северно Чили, споделя Павел Молчанов, анализатор в Raymond James.

Цените на батериите спаднаха с 24% през годината до декември 2017 година, съгласно отчет на Bloomberg New Energy Finance 2018, надхвърляйки прогнозата от началото на годината.

" Големите акумулатори за електрическата мрежа са нова технология, която не съществуваше преди 10 години. И се трансформират във все по-преобладаващи ", отбелязва Молчанов.

Невъзмутим

Cerro Dominador е подписал 15-годишен контракт за произвеждане на електрическа енергия на цена от 114 $ на мВтч, считано от 2019 година Този контракт разреши на EIG да продължи да развива плана, макар евентуалната конкуренция на батериите.

" След 15 години тази централа ще работи тъкмо както в този момент. Тя е издигната с дълготрайност на живота от 30 до 40 години ", показва Гонсалес.

EIG е толкоз уверена, че към този момент изследва капацитета на втори термално безоблачен план в пустинята Атакама, разгласи президентът на компанията Бил Сонеборн.

Прогнозите за бъдещето в тази промишленост обаче са сложни. " Петнадесет години е цяла безкрайност в слънчевата промишленост. Всичко в слънчевата сила ще бъде изцяло друго след 15 години ", твърди Молчанов. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР