Единственият слон в Софийския зоопарк и един от малкото на

...
Единственият слон в Софийския зоопарк и един от малкото на
Коментари Харесай

Търси се мини багер за единствения слон в Софийския зоопарк

Единственият слон в Софийския зоопарк и един от дребното на Балканите – слоницата Артайда, незабавно се нуждае от малогабаритна техника от вида на мини багерите " Bobcat ", научи Actualno.com . С такава машина може бързо да се преустрои домът на слоницата след дългата зима, което към този момент е извънредно необходимо и е значимо освен за комфорта, само че и за здравето й.
Животното тежи 5 тона и като всеки слон изкарва съвсем целия си живот на крайник, само че в двора на къщата си поради дупки и трудности рискува на всяка крачка да нарани стъпалата си, а те са изключително значими за него. Под костите на ходилата си слоновете имат гелообразна тъкан, която е като амортисьор при стъпване. Освен за опора и придвижване ходилата им служат и като антени, тъй като тези животни чуват и с тях - преслушват Земята, долавяйки вибрациите от далечните стъпки на родственици и себеподобни. Артайда като че ли осъзнава какъв брой значими са грижите за краката ѝ и дори оказва помощ на лекарите и гледачите да й вършат педикюр, видя кореспондент на Actualno.com .
ВИДЕО: Слоницата Артайда на педикюр
Педикюрът на слоницата
Процедурата стартира с киснене на слонските крайници в кофи с дезинфектант, където Артайда наджапва сама. После - миене крайник по крайник с маркуч. Продължава се с повдигане поредно на всеки крайник, което също прави сама (командвана на немски, тъй като в миналото е била артистка в немски цирк) и следват операциите с грамадна пила нокът по нокът. " Тук няма потребност от анестезия. Тя просто си подвига крайници и ми разрешава да я манипулирам ", сподели докторът.
Само по интонацията, с която ѝ се приказва, Артайда схваща настроението на индивида и реагира. Д-р Цветков се обръща към нея на галено с " Тайди " или " Тайдичка " и тя покорно му се подчинява. Усеща когато докторът ѝ приказва на нас и стартира да ревнува.

" Не! Не ми пипай пилата! ", с благ звук и усмивка доктор Цветков направи забележка на Артайда, стържейки гигантските ѝ нокти – всеки от които колкото човешка длан. " Пипа ми пилата. Заиграва се ", оплака се на смешка той. " Тайдичка! ". отново благо ѝ се скара при повторния ѝ опит. " Ето я отново ", алармира той и виждаме игривия хобот на слоницата в нов опит да отмъкне пилата. " Палавница! Тя е една извънредно възпитана хитруша ", направи ѝ комплимент пред гостите докторът и Артайда му повярва. Пробва да грабне през решетките фотоапарата на репортера на Actualno.com , само че не съумя.
" Ако ѝ се приказва непрестанно със спокоен звук може да си държи вдигнат крайници и цялостен час. Това, че не се опасява и дори ни оказва помощ е доста значимо, тъй като педикюр би трябвало да й вършим всеки ден или най-малко през ден. Иначе стават циреи и мъчителни рани, които ѝ пречат да върви. Освен това ще спре и да извършва команди ", изясни докторът.

Снимки: Ива Иванова/ Аctualno.com
През цялото време на процедурата Артайда наблюдаваше какво в близост да грабне с необикновено ловкия си хобот. Посягаше и скритом, гледайки в друга посока.
Хоботите на слоновете са несравнимо дейни, чувствителни и мощни - 40 000 мускула имат единствено в хобота, а човек в цялото си тяло – едвам 639. Затова гледачът Стефан занимаваше Артайда с лакомства. За един педикюр тя излапа 2 претъпкани кофи с моркови, ябълки и части самун. Видимо удовлетворена след гощавката и разкрасителния педикюр с мудна и горда походка Артайда излезе на открито да се хвали с избелените си нокти. Заради трудностите в двора, обаче никой различен, с изключение на прелитащи птички, не може да види маникюра ѝ. Тя по насила не се отдалечава от вратата на слонарника и посетителите колкото и да се взират не биха могли да виждат белите ѝ нокти.

Историята на упражнението " педикюр "
Това упражнение лишило много време и нерви на докторите и гледачите на Артайда преди повече от 10 години. Педикюрът ѝ бил постановен още в 2006 година от един от най-големите експерти по слонове в света Алън Рукрофт, който пристигнал от Честърския зоопарк в България, с цел да прегледа Артайда. " Той пристигна откакто към този момент в слонарника бяхме построили защитната стена – оборудването с решетки и дребни прозорчета, през които се контактува със слоницата и ѝ се правят медицински операции. Алън Рукрофт стартира да ни учи на локална почва осъществяването на командите за педикюра и изобщо на работата със слонове. Наблегнахме на работата върху предните крака, тъй като се счита, че поради хобота, те поемат по-голямото натоварване на тялото. Научихме командите за предните крайници и той сподели – когато дойда идващият път, желая да видя по какъв начин вдигате задните ѝ крайници. Даде ни насоките и ние цяла зима си играхме със задачата, до момента в който най-после Артайда я усвои ", описа доктор Цветков.

" С доста нерви и доста време оттогава не стопираме да работим с нея. Спрем ли – нещата може да придобият трагичен поврат. Ако 1 или 2 седмици не се работи с нея, тя стопира да слуша, стартира да се ослушва и да прави номера. Слонът е доста интелигентно животно, тъй че би трябвало да се внимава доста с него ", разяснява доктор Цветков.
Интелигентни и рискови
В огромните зоопаркове в чужбина гледачите командват слоновете с палки, чиито връх е зареден с невисок заряд електричество. Това е за предотвратяване на гледачите от неочаквана смяна в настроението на слона, в случай че тръгне да протяга ръка с хобота или даде признаци на настъпателност. Въведено е поради многото случаи на убити гледачи от слонове, дори в най-хубавите зоопаркове. " Няма да не помни едно изречение от господин Рукрофт - " желая да се прибера в къщи ", показа доктор Цветков и означи, че слоновете са извънредно рискови, извънредно взискателни и доста интелигентни. " Една смяна в интонацията на гласа може да преобърне радикално държанието на слона и това личи по очите и по куп неща, които, който е работил със слонове, знае ", показа доктор Цветков, който от 26 години се занимава със слоновете в зоопарка.
За страдание и Артайда не е изключение. Била е артистка в немски цирк, поради което и през днешния ден я командват на немски. Тя била иззета от немските управляващи и изпратена в зоопарка в Гелзенкирхен, откъдето след затваряне на експозицията на слонове е подарена на България и идва в Софийската зоологическа градина, само че тук е извънредно отзивчива. Може би се усеща специфична в зоопарк, чиято емблема е слон.
" Все отново скоро след идването ѝ била построена системата за предпазен контакт по образеца на западните зоопаркове – стената от решетки и прозорчета ", описа докторът и сподели най-горното прозорче на защитната стена, което ветеринарите употребяват за взимане на кръв от ухото. Там е най-тънка кожата на слона и той разрешава да му се вземе кръв без анестезия. Упойките са доста рискови за животните. Артайда преди години е била упоявана за здравна операция и едвам е оживяла. Много значима е точната преценка на дозата на упойката и по тази причина при животното би трябвало да има кантар, само че такива големи кантари в софийския зоопарк няма. Няма кантари и при по-малките животни.
Дворът – най-голямото затруднение

" Ако се намерят положителни хора, които да ни обезпечат един мини екскаватор " Bobcat " с размер на лопатата до 1,20 метра, ще успеем за 1 ден да изкараме пясъка, който сме обезпечили и да ѝ създадем по-комфортно пребиваването във външния двор. За да може да идва по-близо до посетителите и те да получават по-ясна визия за внушителната ѝ осанка, е нужен повече пясък, с който да се подравни двора и да стане по-проходим за нея ", показа ветеринарният доктор на Артайда доктор Иван Цветков.
Времето се оправя, денят става по-дълъг и тя от ден на ден време ще прекарва навън. Пясъкът на двора ѝ е нужен и за предотвратяване от слънцето и от инсекти – слоновете засмукват с хоботите си пясък и се обливат с него, което ги защищава. " И да не е задоволително пясъкът, с който разполагаме, ще доставим още, само че сложното е да намерим " Bobcat " или сходна малогабаритна техника, с която да подравним терена ", показа доктор Цветков и добави, че мини екскаватор е нужен освен за двора, който е огромно пространство, а и за леглото ѝ вътре в слонарника.
В спалнята на слоницата

Actualno.com надникна и в спалнята на Артайда. От леглото ѝ са останали единствено следи – отпечатък на стената, до където е стигало, а долу - слегнала ниско купчина примес от пясък и... " Това би трябвало незабавно да се изнесе и да се направи ново легло от чист пясък, само че нямаме нужната малогабаритна подемна техника, а на ръка ще отнеме доста време. Работи се по въпроса, шефът пробва да откри " Bobcat " с по-малка лопата, която да разрешава маневриране в тези коридори. Ако не намерим, ще наемам гледачите да изкарват цялото количество на ръка и да насипят нов пясък, както сме правили до момента. Ще ѝ създадем ново легло от чист пясък, ще го вдигнем на нужната височина, с цел да може животното да си почива през нощта и да се усеща удобно. На Артайда ѝ би трябвало доста добра и ползотворна отмора ", безапелационен е докторът. Той изясни, че подмяната на леглото се прави два пъти в годината – на пролет, щом се оправи времето, с цел да бъде животното на открито и да може да се работи в спалнята й и есен, когато го зазимяват. Това сега се постанова.
Спалнята на Артайда е оборудвана с телфер – кран, тъй като слоновете не би трябвало да се оставят повече от 3 – 4 часа в лежащо състояние. Иначе получават декубитус – рани от залежаване. За три часа може да получат декубитус, тъй като са доста тежки животни. " Артайда е най-малко 5 тона. Намирал съм я заспала на двора в легнало състояние – ще кажеш, че е умряла, а тя просто си лежи на слънцето като хипопотама и си почива и като отида при нея и нещо ѝ кажа – тя си мръдне ухото в увещание, че няма проблем ", описа докторът.
Той разясни, че когато слоновете си лягат да почиват или спят няма заплаха от залежаване и рани. Опасното е в случай че са легнали от болежка или неразположение и не могат да станат. Тогава животното се мъчи да се изправи, само че го боли, стартира да се върти и се разранява. " Вдигали са ме през нощта да дойда да я надигнем когато пада в края на работния ден. В такива случаи би трябвало да действаме доста бързо. И това сме го правили. Преди време този телфер съм го употребявал за повдигането на една слоница, която към този момент не е сред живите - Зита, която страдаше от стомашно-чревни проблеми. Не всяка храна ѝ понасяше и тя получаваше колики. Животното пада, стартира да се върти от болки... Едни големи необятни гумени ленти завираме под тялото на животното, връзваме го и по този начин го изправяме, единствено и единствено да е на крайници ", спомни си доктор Цветков.
Кранът е остарял – от 1982 – 83 година, когато е строен зоопаркът – електротелфер тъкмо за такива случаи и прави доста добра работа. В другия завършек на слонарника, където в този момент е носорогът, има още едно такова устройство.
Другарче
Намирането на слон в Европа не е мъчно, мъчно е превозването му. По предписание то би трябвало да стане без анестезия, би трябвало доста време, с цел да свикне слонът със оборудването, с което ще бъде превозен – да се научи там да се храни и там да спи... и след това следва дълъг интервала на акомодация. Не е несъмнено и дали ще се сприятелят с Артайда, която обича да господства и надали елементарно ще склони да дели територия с пришелец, а и не е млада.
Екстри за лятото
Навън Артайда си има басейн, който е прекрасен, в смисъл че не изпуска вода, само че се постанова постоянно да бъде източван и чистен, тъй като тя от време на време прави в него нехигиенични неща и след това го отбягва. " В началото доста му се радва. Влиза, прави каквото не би трябвало... вижда се резултатът - той изплува и по-късно не поглежда басейна. Изхвърляме това, което е сътворила и отново не влиза, а доста обича да се къпе ", описа доктор Цветков. Според него би трябвало басейнът да е с течаща вода. Съвременните зоопаркове имат басейни с падаща вода и кръговратът на водата притегля животните. Слоновете доста обичат да се къпят - дали ще се топват или с хобота ще се обливат.... " Ние в най-горещите летни дни къпем Артайда с маркуч - доста ѝ харесва, доста обича да се къпе – умира от кеф. Променя си визията, става напълно друга и може да стои 15 минути под маркуча без да мръдне, единствено протяга ръка с хобот някакви лакомства да ѝ даваме и това е ", описа още той.
Басейн с течаща вода ще ѝ е екстра, която някой ден несъмнено ще получи, само че най-необходимото на Артайда в този момент е мини екскаватор " Bobcat " и пясък. Иначе си наранява стъпалата, а това е доста рисково, върна се на наболелия проблем докторът.
Скоро Артайда ще е рожденичка
През юни Артайда навършва 56 години, което за слоновете не е малко, само че тя е в чудесно здраве и спрямо връстници младее. Рожденият ден на 5-тонното животно е уместно огромен – защото не се знае навръх коя юнска дата е, Софийската зоологическа градина го чества всеки ден през целия месец юни. При толкоз нескончаем мотив за дарове, нека рожденичката получи и най-нужния ѝ - " Bobcat " и пясък, с цел да си има ново легло и безвреден за тежките ѝ стъпки двор с премного пясък за къпане. Ще може и да се доближава до посетителите и да им се хвали след всеки педикюр и маникюр.
Автор: Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР