Единственият политик, който проговори пред журналистите, беше Деница Сачева. Зам.-председателката

...
Единственият политик, който проговори пред журналистите, беше Деница Сачева. Зам.-председателката
Коментари Харесай

След два дни преговори за кабинет ГЕРБ и ПП-ДБ премълчаха резултата

Единственият политик, който проговори пред публицистите, беше Деница Сачева. Зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ беше сбита. На старта на втория ден от договарянията Сачева сподели единствено, че диалозите досега са градивни.

Убеденост, че двете обединения ще сформират държавно управление изрази някогашният президент Росен Плевнелиев, като издаде, че има информация какво си приказват на масата на договарянията.

" Знам какво се случва на договарянията, беседвам с водачите и с двете страни. Не са докарани договарянията до имена на министри. Преговорите са на кардинална основа, за доста по-важни неща ", сподели той и добави, че трансформират правилото, по който се разпределя властта. По думите му държавно управление ще има, само че при едно изискване. " Дали Борисов от една страна, и Петков и Василев от друга, са разбрали, че решенията за бъдещето се крият в научените уроци от предишното. И дали те са научили уроците от предишното ", заключи Плевнелиев по.

Разговорите започнаха в събота предиобед, продължиха до късно вечерта, а през днешния ден сутринта двете обединения ги възобновиха. През цялото време медиите не бяха позволени вътре в някогашния Партиен дом, където в една залите се водят договарянията.

Преговорният екип на ГЕРБ е в състав Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на ПП-ДБ на масата седнаха водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев и на " Демократична България " - Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Не е ясно дали диалозите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за сключване на общ документ за ръководство и уточняване на ротацията ще продължат и в утрешния ден, когато стартират консултациите на политическите сили за сформиране на държавно управление при президента Румен Радев. Самият той също не отговори на въпроса по кое време ще връчи мандата, като разясни, че това следва да бъде конкретизирано с политическите сили по време на консултациите.

За понеделник сутринта са планувани срещите му с първите две по величина парламентарни групи, които водят диалози за ротация, управническо съглашение и кабинет, както и с Движение за права и свободи. Останалите обединения - " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са поканени във вторник. Така ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат още най-малко два дни за дотъкмяване на договарянията, в случай че довечера не са се разбрали дефинитивно, защото президентът има опция да връчи мандата на номинираната за министър председател Мария Габриел най-рано в сряда.

Вчера националната конференция на " Да България " одобри резолюция за настоящата политическа конюнктура и нуждата от образуване на антикорупционно болшинство, като сложи и 17 условия за бъдещо ротационно ръководство.

Днес правосъдният министър Атанас Славов, който е представител на Демократична България, издаде пред Българска национална телевизия, че. Такъв времеви небосвод за общо ръководство оферират в плана си на съглашение от ГЕРБ, до момента в който от ПП-ДБ държат да подпишат документ единствено за идващите 9 месеца от ротацията насетне.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР